“Bravo, Slovenija”

Politični vrh Evropske unije je včeraj praznoval uvedbo evra v Sloveniji. "Bravo, Slovenija," je pohvalil predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet.

Objavljeno
16. januar 2007 12.21
Predsednik ECB Jean-Claude Trichet bo evropskim poslancem pojasnil, kako bodo ustavili krepitev evra
Frankfurt - Dva tedna po uvedbi evrske gotovine imajo Slovenci še težave pri navajanju na nove bankovce in kovance. Branjevke na ljubljanski tržnici tudi po trikrat ali štirikrat obrnejo vsak evrski kovanec. Tolarjev pa ne jemljejo več. Od ponedeljka namreč nacionalni simbol, ki so ga uvedli po razpadu Jugoslavije in je bil ravno letos star 15 let, nima več statusa uradnega plačilnega sredstva; odtlej se plačuje le še z evri, v današnji izdaji piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Politični vrh Evropske unije je uvedbo evra v Sloveniji praznoval v ponedeljek. "Bravo, Slovenija," je pohvalil predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet. Ob tem pa je ostale države evrskega območja pozval k odprtju trga dela za prebivalce Slovenije, ki bi imel v gospodarskem smislu zelo velik pomen.

Slovence najbolj zanimajo podražitve

Bolj kot ta vprašanja Slovence po navedbah časnika zanimajo podražitve, ki jih prinaša evro. Tik pred zamenjavo valute so že poskočile cene v restavracijah, podražile pa so se tudi nekatere storitve, pričakovati pa je, da bodo predvsem gostinci cene v evrih še zaokrožili, najverjetneje poleti, ko ne bo več obvezno dvojno označevanje cen.

Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari je sicer v ponedeljek izrazil upanje, da bo ostalo pri dosedanjih podražitvah. V nasprotnem primeru je Banka Slovenije po njegovih besedah pripravljena ukrepati. Tako Gaspari kot tudi evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia po pisanju časnika ne pričakujeta, da bodo podražitve ob uvedbi evra pomembno vplivale na inflacijo.