Bruselj: Elan mora vrniti državno pomoč

Kapitalska injekcija ni bila v skladu s pogoji EU o državnih pomočeh.

Objavljeno
19. september 2012 14.28
vidic elan
 Peter Žerjavič, Bruselj, Blaž Račič, Jesenice, Damjan Viršek, gospodarstvo
Peter Žerjavič, Bruselj, Blaž Račič, Jesenice, Damjan Viršek, gospodarstvo

Bruselj, Ljubljana – Današnja odločitev evropske komisije, ki so jo sporočili, je za Elan kot hladen tuš. Deset milijonov državne pomoči, ki jo je dobil leta 2008, bo moral vrniti. Slovenska oblast ima dva meseca časa, da komisijo obvesti, kako bo to storila.

Po ugotovitvah Bruslja kapitalska injekcija ni bila v skladu s pravili Evropske unije o državnih pomočeh, saj zasebni investitor v enakih tržnih razmerah ne bi privolil v tako naložbo pod enakimi pogoji. Tako je Slovenija s pomočjo zagotovila Elanu prednost, kakršne njegovi tekmeci na trgu niso imeli. Zato mora Elan pomoč z obrestmi vrniti državi.

Pravila Evropske unije pri reševanju podjetij zahtevajo, da prejemnik sprejme ukrepe, s katerimi zmanjša učinek pomoči na konkurenco na minimum. Tega Elan po mnenju Bruslja ni naredil. Slovenija ima na razpolago še pravno pot – odločitvi lahko oporeka na katerem od evropskih sodišč. Po odločitvi komisije pa je bila prejšnja desetmilijonska pomoč, izplačana leta 2007, v skladu s pravili Evropske unije, saj so državni lastniki ravnali enako kot zasebni delničarji. Postopek preverjanja pomoči so začeli maja 2010, komisija pa jo je sprožila na zahtevo Elanovega tekmeca.

V Elanu odločbe evropske komisije še niso prejeli in niso seznanjeni z njeno vsebino, zato zadeve niso komentirali. »Takoj ko bo družba dobila uradno informacijo, jo bosta skupaj s strokovnimi službami preučila njena uprava in nadzorni svet ter se do nje opredelila,« so sporočili iz Elana. Je pa član njegove uprave Leon Korošec za Delo izrazil upanje, da jih odločitev komisije ne bo občutneje prizadela.

Tudi z ministrstva za finance so danes sporočili, da odločitve evropske komisije ne morejo komentirati, saj še niso dobili odločbe. Ko jo bodo, jo bodo najprej skrbno preučili in se nanjo primerno odzvali.

V PDP, Posebni družbi za podjetniško svetovanje, so tudi pojasnili, da z vsebino odločbe še niso seznanjeni. PDP je sicer lastništvo nad družbo Elan dobila šele ob ustanovitvi decembra 2009, torej po obeh izvedenih dokapitalizacijah. So pa »z namenom zaščite interesov Republike Slovenije, skupine Elan in njenih lastnikov sodelovali pri pripravi pojasnil in utemeljitev v postopku presoje pred evropsko komisijo«. Tudi na konkretni vprašanji, kako bo ta odločitev vplivala na poslovanje Elana in kaj utegne pomeniti za iskanje strateškega vlagatelja za podjetje, ki je v teku, danes niso hoteli odgovoriti.

Predsednik nadzornega sveta Elana Aleš Zupančič je za Delo povedal le, da uradnega obvestila o odločitvi evropske komisije še ni prejel, zato je tudi ne more komentirati. Je pa prejšnji teden za STA povedal, da če bi podjetje doletela polna kazen z vrnitvijo vseh kapitalskih injekcij v vrednosti 20 milijonov evrov, bi to pomenilo konec Elana.