Bruselj: Slovenija uspešno prevzela evro

Evropska komisija ugotavlja, da je Slovenija uspešno končala prevzem evra. Ob koncu obdobja dvojnega obtoka se vsa plačila večinoma izvajajo v evrih.

Objavljeno
12. januar 2007 13.53
Bruselj - Slovenija je uspešno končala prevzem evra, saj se ob koncu drugega delovnega tedna po uvedbi evropske valute dejansko vsa gotovinska plačila izvajajo v evrih, danes ugotavlja Evropska komisija v sporočilu o uvedbi evra v Sloveniji. Z nedeljo se namreč konča obdobje dvojnega obtoka, ko lahko Slovenci plačujejo tako s tolarji kot evri. Potrošniki in trgovci so se z evrom dobro soočili, tudi ob začetku zimskih razprodaj 8. januarja, in vse poteka kot običajno, še ugotavlja komisija.

Prva dva tedna z evrom v Sloveniji sta minila brez posebnih težav, ugotavljajo v Bruslju. Plačevanje z evrsko gotovino se je bistveno okrepilo. Medtem ko je bila še 4. januarja v evrih opravljena približno polovica gotovinskih transakcij, je bilo dva dni pozneje z evrsko gotovino opravljenih že približno tri četrtine transakcij, sedaj pa se v evrih izvajajo skoraj vsa plačila.

To potrjujejo ugotovitve raziskave, opravljene v sredo zvečer, ki kažejo, da ima 94 odstotkov Slovencev v svojih denarnicah "samo" ali "večinoma" evrske bankovce, še za odstotek več pa jih ima v denarnicah "samo" ali "večinoma" evrske kovance. Od tega jih ima 82 odstotkov v denarnicah "samo" evrske bankovce, za odstotek manj pa "samo" evrske kovance.

Do 10. januarja je bilo iz obtoka umaknjenih približno 80 odstotkov tolarjev in vse kaže, da umik nacionalne valute iz obtoka poteka "zelo hitro", ugotavlja komisija. Slovenci bodo lahko tolarje za evre v bankah brezplačno menjali do 1. marca, po tem datumu pa s plačilom provizije.

Slovenija se je odločila za scenarij velikega poka, kar pomeni, da uvedba evra sovpada z uvedbo evrske gotovine, medtem ko je enajst držav iz stare petnajsterice leta 1999 (Grčija leta 2001) evro uvedlo po tako imenovanem madridskem scenariju. To pomeni, da so najprej uvedle evro kot knjižni denar, prve bankovce in kovance pa so državljani začeli uporabljati z letom 2002. Letošnje leto je tako pomembno kot leto prve širitve območja evra pa tudi kot peta obletnica uvedbe evrske gotovine.

Scenarij velikega poka vključuje tudi odločitev o le 14-dnevnem obdobju dvojnega obtoka, ki se izteče v nedeljo. Takrat se bodo morali Slovenci dokončno posloviti od tolarja in evro bo postal edino zakonito plačilno sredstvo v državi.

Uspešen prehod na evro je nedvomno plod temeljitih priprav vseh vpletenih, tako v zasebnem kot javnem sektorju. Trgovci so k uspešnemu prehodu prispevali s tem, da so denar vračali izključno v evrih, pomembno pa je k gladkemu prevzemu nove valute prispeval tudi "pozitiven duh", v katerem so v procesu sodelovali državljani, poudarjajo v Bruslju.

Konec obdobja dvojnega obtoka in uspešen prehod na evro bodo v Ljubljani v ponedeljek obeležili s konferenco, ki jo pripravljata Evropska centralna banka in Banka Slovenije. Eden ključnih govorcev na konferenci bo tudi komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia, so sporočili v Bruslju.

Slovenska vlada pa bo konec prehoda na evro v ponedeljek obeležila s posebno prireditvijo Dobrodošlica evru, ki se je bodo udeležili številni vplivni politiki iz Evropske unije, med njimi nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, predsednik komisije Jose Manuel Barroso, komisar Almunia in komisar za znanost in raziskave iz Slovenije Janez Potočnik.

Dobrodošlico Sloveniji v območju evra je danes komisija zaželela tudi na naslovnici revije European Economy, ki jo pripravlja generalni direktorat za gospodarske in denarne zadeve. "Slovenija, dobrodošla v območju evra ," piše na naslovnici, v članku o uvedbi evra v Sloveniji pa je podrobno pojasnjen način prevzema, zgodovina valut, ki so se doslej zvrstile v Sloveniji, komunikacijska kampanja ob prevzemanju evra in projekt Pricewatch, s katerim civilna družba spremlja gibanje cen ob uvedbi evropske valute.