Cameron: Nesmiselna pravila EU zavirajo gospodarsko rast

Britanski premier je pozval k »temeljitim reformam« EU, češ da so njene institucije »izgubile stik z realnostjo«.

Objavljeno
15. november 2011 16.06
Posodobljeno
15. november 2011 16.10
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London - Britanski premier David Cameron je sinoči Evropsko unijo obtožil, da s številnimi pravili in zakonodajo zavira gospodarsko rast, hkrati pa poudaril, da ne verjame v »velike načrte in utopične vizije«.

V svojem govoru je dejal, da je sicer primarna naloga 27-članske Unije spodbuditi gospodarski razvoj in zmanjšati dolgove, a bi morale države današnje razmere izkoristiti za temeljite reforme EU. »Da je EU izgubila stik z realnostjo, pričajo njene institucije, ki v času, ko njeni državljani zategujejo pas, same zahtevajo povišanje proračuna. Gre za nesmiselno vmešavanje, pravila in zakonodajo, ki ovirajo gospodarsko rast, namesto da bi jo spodbujali,« je včeraj dejal premier.

Na slabe gospodarske novice, vezane na države EU oz. članice območja evra so se odzvali tudi analitiki, ki so ocenili, da države s skupno evropsko valuto drsijo v novo recesijo. To je po njihovi oceni posledica ostrega varčevanja na ravni držav in gospodinjstev ter zmanjšanega obsega bančnih posojil.

Analitik Howard Archer iz IHS Global Insight je napovedal, da bo območje evra v zadnjem četrtletju letošnjega leta in prvem trimesečju prihodnjega leta na četrtletni ravni zabeležilo 0,25-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP).

Glavni ekonomist analitske hiše Markit Chris Williamson je opozoril, da trend nakazuje zlasti velik upad italijanskega gospodarstva. Italijanski BDP se bo po njegovih besedah v zadnjem četrtletju »dramatično« skrčil. Kombinacija šibkejšega svetovnega povpraševanja, varčevalnih ukrepov in negotovosti na trgih bo najverjetneje povzročila zmanjšanje obsega BDP tudi v Nemčiji in Franciji, je dodal.

Daniele Antonucci iz Morgan Stanley Research je poudaril, da ni mogoče izključiti niti »popolne recesije«, Christian Schulz iz nemške zasebne banke Berenberg Bank pa je po poročanju STA navedel, da bo okrevanje najverjetneje bolj dolgotrajno kot je bilo pričakovano.

BDP se je tako v območju evra kot v celotni EU v letošnjem tretjem četrtletju glede na četrtletje pred tem okrepil za 0,2 odstotka, na letni ravni pa je bila rast 1,4-odstotna, je danes v prvi oceni objavil evropski statistični urad Euros