Cene nafte včeraj nižje, danes višje

Vzrok za včerajšnji padec cen bi lahko bile govorice, da bo Obama pred volitvami sprostil del ameriških strateških rezerv.

Objavljeno
18. september 2012 09.15
Posodobljeno
18. september 2012 09.30
reut*OILSANDS
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Singapur - Cene črnega zlata so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju nekoliko zvišale. Po mnenju analitikov gre za manjši popravek, potem ko se je nafta včerajk popoldne po ameriškem času nepričakovano močno pocenila.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavnim rokom oktobra je bilo potrebno opoldne po bangkoškem času v elektronskem trgovanju na newyorški borzi odšteti 97,06 dolarja, kar je 44 centov več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek.

Teksaška lahka nafta se je včeraj pocenila za 2,38 dolarja in zaključila pri ceni 96,62 dolarja za sod, potem ko se je cena spustila vse do štiri dolarje pod izhodišče, po poročanju AP povzema Slovenska tiskovna agencija.

Cena nafte brent se je v Londonu danes zvišala za 30 centov na 114,09 dolarja. Včeraj se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP s to vrsto nafte trgovalo tudi po ceni, ki je bila od izhodiščne nižja za več kot 11 dolarjev. Cena se je na koncu ustalila okoli tri dolarje pod gladino.

Analitiki si niso enotni, kaj je botrovalo velikim padcem. Večina pa jih razume kot posledico govoric, da bi lahko administracija ameriškega predsednika Baracka Obame pred novembrskimi volitvami sprostila del ameriških strateških rezerv nafte, s čimer bi znižala cene bencina, še poroča AFP.