Cene nepremičnin so nižje

Povprečna cena rabljenega stanovanja je v polletju znašala pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Objavljeno
02. oktober 2012 12.00
Slovenija, Ljubljana, 11.04.2012. Novogradnja Situla v Ljubljani. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
STA
STA
Ljubljana - Cene nepremičnin v Sloveniji so z izjemo gozdnih zemljišč v prvem polletju letos realno padle, ugotavlja geodetska uprava. Kljub zaostrovanju gospodarskih in socialnih razmer je bilo povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah razmeroma veliko, povzema STA.

Ocenjena realna cena rabljenih stanovanj se je v primerjavi z lanskim prvim polletjem znižala za 3,7 odstotka, hiš za 4,8 odstotka, pisarn za 2,3 odstotka, lokalov za 6,7 odstotka, zemljišč za gradnjo za štiri odstotke, kmetijskih zemljišč pa za 0,3 odstotka. Medtem se je ocenjena realna cena gozdnih zemljišč zvišala za 1,3 odstotka.

Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah na sekundarnem trgu je bilo kljub zaostrovanju gospodarskih in socialnih razmer v državi in nadaljnjemu zmanjševanju obsega bančnih stanovanjskih kreditov v prvem polletju še vedno razmeroma veliko, piše Geodetska uprava RS in dodaja, da je bil promet le nekoliko pod ravnijo, ki je bila dosežena po oživitvi nepremičninskega trga.

Nasprotno je bilo na primarnem stanovanjskem trgu zaznati padec plačilno sposobnega povpraševanja, ki se je pokazal tudi z zmanjšanjem prometa s prvič vseljivimi stanovanji in hišami.

Število evidentiranih prodaj stanovanj je bilo v prvem polletju letos v primerjavi z drugim polletjem 2009 za tri odstotke manjše, število prodaj hiš pa za devet odstotkov večje. V primerjavi s kriznim prvim polletjem 2009 je bilo število prodaj stanovanj za 70 odstotkov večje, število prodaj hiš pa za 2,5-krat večje.

Povprečna pogodbena cena rabljenega stanovanja je v polletju znašala 1670 evrov na kvadratni meter, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Najvišje cene stanovanj so bile na Obali, kjer pa so cene glede na lansko prvo polletje v povprečju padle za sedem odstotkov, beležili so tudi upad prometa. V Kopru je bila povprečna prodajna cena 2410 evrov za kvadratni meter, kar je nekoliko več kot v lanskem obdobju.

V Ljubljani je bila povprečna prodajna cena enaka kot v Kopru in s tem nekoliko nižja kot v lanskem obdobju. Promet v Ljubljani je z okoli 900 posli ostal na ravni lanskega obdobja. V Ljubljani je po oceni uprave okoli 1100 neprodanih prvič vseljivih stanovanj, kar je okoli tretjina vseh zalog na primarnem stanovanjskem trgu v državi. V gradnji, ki sicer zaradi stečajev večinoma stoji, je še vsaj 1000 enot.

Med večjimi mesti so cene stanovanj nad povprečjem poleg Ljubljane in Kopra še v Kranju. V štajerskih mestih kažejo šibak trend padanja, cene rabljenih stanovanj pa so približno polovico nižje kot v Ljubljani ali Kopru. Že nekaj let so med najnižjimi v državi cene stanovanj v Zasavju.

Cene hiš so bile najvišje v Ljubljani, nato na Obali. Za občino Koper je v zadnjih letih značilno razmeroma veliko število neprodanih hiš. Tudi v Ljubljani je promet v primerjavi z enakim obdobjem lani padel za 13 odstotkov, trend padanja pa kažejo tudi cene. Na ravni cen sledijo hiše na Gorenjskem in v širši okolici Ljubljane. V Mariboru in v Celju je bil navzoč rahel trend padanja cen, promet pa je kazal trend rasti.

Cene zemljišč za gradnjo stavb so bile zaradi majhne ponudbe najvišje v Ljubljani. Na Obali pa je še naprej značilna relativno velika ponudba zemljišč na javnih dražbah, pri čemer gre za večja zemljišča, medtem ko ponudbe za individualno gradnjo na boljših lokacijah praktično ni. Zaradi majhnega povpraševanja cene počasi drsijo navzdol. V Mariboru te cene v različnih obdobjih močno nihajo.