Cene oglaševanih stanovanj so se znižale tudi v drugem četrtletju

Slonep za Ljubljano, glede na stanje v državi, še posebej na gospodarskem področju, pričakuje nadaljnje počasno zniževanje cen.

Objavljeno
25. julij 2011 16.35
Posodobljeno
25. julij 2011 16.35
Decembra začnejo popisovati nepremičnine
Ka. L., Delo.si
Ka. L., Delo.si
Ljubljana - Trend počasnega zniževanja cen stanovanj v Ljubljani in osrednji Sloveniji se je nadaljeval tudi v drugem četrtletju. Povprečna oglaševana cena stanovanj v Ljubljani se je v drugem trimesečju znižala za 0,7 odstotka, v osrednji Sloveniji pa za 1,8 odstotka, ugotavlja nepremičninski spletni portal Slonep.

V prestolnici so se v obravnavanem obdobju garsonjere v povprečju pocenile za 0,3 odstotka, enosobna stanovanja za 1,4 odstotka, dvosobna za 1,7 odstotka, pet- in večsobna stanovanja pa za 0,6 odstotka. Trisobna in štirisobna stanovanja so se medtem podražila, in sicer za 0,1 oz. za 0,8 odstotka.

Povprečna oglaševana cena garsonjer v osrednji Sloveniji se je med aprilom in koncem junija znižala za 2,4 odstotka, enosobnih stanovanj za 2,7 odstotka, dvosobnih za 0,5 odstotka, trisobnih za 1,2 odstotka, pet in večsobnih pa prav tako za 1,2 odstotka. Dvignila se je le povprečna oglaševana cena štirisobnih stanovanj, in sicer za 0,1 odstotka.

Slonep za Ljubljano, glede na stanje v državi, še posebej na gospodarskem področju, pričakuje nadaljnje počasno zniževanje cen. Temu po njihovih besedah pritrjujejo tudi izjave nepremičninskih posrednikov, ki so v drugem četrtletju večkrat opozorili na majhno število sklenjenih poslov, "kar kaže, da cene še vedno niso dosegle vrednosti, ki bi ustrezala kupcem".

V zvezi z nepremičninski trgom v osrednji Sloveniji pa so na nepremičninskem portalu zapisali, da je močno odvisen od ljubljanskega in tako sledi trendu zniževanja cen. "Čeprav je bilo znižanje glede na vrhunec junija 2008 mnogo večje kot v Ljubljani, pa je pričakovati še nadaljnje zniževanje cen, v skladu s siceršnjimi razmerami v gospodarstvu in državi," so sklenili.