Čerček prvi nadzornik Zvona Ena

NS finančnega holdinga Zvon Ena, ki ga obvladuje mariborska nadškofija, je za predsednika NS imenoval Emanuela Čerčka.

Objavljeno
03. november 2011 13.55
Posodobljeno
03. november 2011 13.55

Maribor  - Nadzorni svet finančnega holdinga Zvon Ena, ki ga obvladuje mariborska nadškofija, je na današnji ustanovni seji za predsednika nadzornega sveta imenoval nekdanjega svetovalca mariborskega župana Franca Kanglerja Emanuela Čerčka. Njegov namestnik je postal Boštjan Udovič, s katerim sta bila v nadzorni svet imenovana konec avgusta, poroča STA.

Nadzorniki so danes imenovali tudi revizijsko komisijo nadzornega sveta, v kateri bosta poleg Udoviča še Andrej Kržič in neodvisni strokovnjak Andrej Žužek. Ob tem so se seznanili s poročilom o poslovanju Zvona Ena, ki je sicer že nekaj časa v postopku prisilne poravnave, v prvih devetih mesecih letošnjega leta, a javnosti rezultatov tokrat še niso razkrili.

Znani pa so poslovni rezultati Zvona Ena ob polletju. V tem času je holding iz rednega delovanja ustvaril za skoraj 600.000 evrov izgube, medtem ko je izguba iz financiranja v tem obdobju znašala več kot 31 milijonov evrov. Kot so ob objavi polletnega poročila konec avgusta pojasnili v družbi, je to predvsem posledica razmer na kapitalskem in denarnem trgu v prvi polovici leta 2011.

Kar dve tretjini ustvarjene izgube je nastalo pri financiranju skupine, kar je predvsem rezultat neuspešnega zmanjšanja zadolženosti, doseganja cene dolga, oteženega dostopa do dolgoročnih virov in dejstva, da je prodajo naložb z dobičkom v danih razmerah težko doseči, so v objavi poročila na spletni strani Ljubljanske borze avgusta pojasnili v Zvon Ena Holdingu.

O usodi Zvona Ena sicer odloča mariborsko sodišče, kamor je NLB že pred časom vložila ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave in s tem zahtevala stečaj cerkvene družbe.