Čestitke pred prevzemom evra

Predsednik Evropske komisije Barroso je pred vstopom Slovenije v območje evra državi čestital in izrazil prepričanje, da bo prehod na skupno evropsko valuto potekal gladko.

Objavljeno
28. december 2006 15.07
Voditelje EU čaka težko delo
Bruselj – Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v danes objavljeni izjavi pred vstopom Slovenije v območje evra državi čestital in izrazil prepričanje, da bo prehod na skupno evropsko valuto v Sloveniji "potekal gladko". Komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia pa je prepričan, da je uvedba skupne evropske valute za Slovenijo "velika priložnost".

Predsednik komisije Barroso je dejal, da je Slovenija po zaslugi k stabilnosti usmerjenih makroekonomskih politik dosegla visoko stopnjo trajne konvergenčnosti, ki je državi skupaj z rastjo bruto domačega proizvoda na prebivalca omogočila, da se je približala povprečju EU.

"Uvedba evra je za Slovenijo zgodovinski dogodek," še meni Barroso. "Vem, da Slovenci že poznate evrske bankovce in kovance, sem pa prepričan, da bo 1. januar za vas ravno tako vznemirljiv, kot je bil za državljane 12 držav območja evra, ko smo sprejeli evro. Dobrodošli v območju evra," je svojo izjavo sklenil predsednik Evropske komisije.

Almunia pozval k boju proti neupravičenim podražitvam

Komisar Almunia pa je prepričan, da bo evro slovenskemu gospodarstvu zagotovil večjo zaščito, nižjo inflacijo in obrestne mere, a bo obenem tudi izziv, saj "so za to, da bi iz članstva v območju evra potegnili koristi, potrebni tudi napori pri modernizaciji gospodarstva".

Komisar je državljane Slovenije še pozval, naj z oblastmi in potrošniškimi organizacijami sodelujejo v boju proti neupravičenim podražitvam ob uvedbi evra, ob tem pa naj se oprejo na izkušnje tistih sedanjih članic območja evra, ki so se uspešno uprle zlorabam.

Slovenija prva med novimi članicami EU, ki bo prevzela evro

Slovenija bo 1. januarja kot prva med državami, ki so se Uniji pridružile maja 2004, postala 13. članica območja evra. Evropska komisija je priporočilo o vstopu Slovenije v območje evra izdala 16. maja letos na podlagi predčasnega konvergenčnega poročila, za katerega je zaprosila Ljubljana. Sredi junija sta uvedbo evra v Sloveniji podprla tudi Evropski parlament in Evropski svet, 11. julija pa je Svet EU za finančne in gospodarske zadeve določil še nepreklicno menjalno razmerje med tolarjem in evrom.

To znaša 239,640 tolarja za evro in je enako centralnemu tečaju, ki je bil določen ob vstopu Slovenije v evropski mehanizem menjalnih tečajev (ERM II) 28. junija 2004.

Bruselj: Pet let po uvedbi evro del vsakdana

Pet let po uvedbi so evrski bankovci in kovanci del vsakdanjika prebivalcev območja evra, vse pogosteje pa se uporabljajo tudi zunaj tega območja, ocenjuje Evropska komisija. Obseg evrske gotovine v obtoku zato stalno narašča in trenutno dosega vrednost več kot 600 milijard evrov.

Prebivalci območja evra so po navedbah Evropske komisije na splošno zadovoljni s skupno evropsko valuto, vendar pa jo nekateri še vedno povezujejo s povišanjem cen oziroma se ne zavedajo vseh njenih prednosti, zato v Bruslju v danes objavljenem sporočilu izpostavljajo nujnost boljšega komuniciranja na vseh ravneh, še posebej pa s strani nacionalnih oblasti.

"Evro nam je prinesel številne koristi," je ob tej priložnosti dejal komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia. Izpostavil je predvsem nižjo inflacijo in obrestne mere, odsotnost kriz z menjalnimi tečaji in tržnih špekulacij, cenejši uvoz, krepitev trgovine in investicij znotraj območja, lažje in cenejše potovanje ter večjo transparentnost cen. "Ljudje bi se morali zavedati teh prednosti in jih izkoristiti v lastno dobro, ne pa da uporabljajo evro za grešnega kozla za druge probleme," je dodal.

Od novega leta 316,6 milijona ljudi v območju evra

Evropska monetarna unija je v praksi nastala leta 1999 z nepreklicnim fiksiranjem menjalnih tečajev dvanajstih držav Evropske unije (Avstrija, Belgija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija), tri leta kasneje pa se je evro začel uporabljati kot denarna enota. S 1. januarjem 2007, ko bo skupno evropsko valuto prevzela še Slovenija, bo območje evra štelo 316,6 milijona ljudi.

V petih letih se je število evrskih bankovcev skoraj potrojilo

V petih letih se je število evrskih bankovcev skoraj potrojilo. Medtem ko je bilo januarja 2002 v obtoku za 221 milijard evrov bankovcev, jih je bilo oktobra letos že za 595 milijard evrov. Število kovancev je naraščalo nekoliko počasneje - njihov obseg se je povečal s 13 milijard na 17,6 milijarde evrov, piše v današnjem sporočilu Evropske komisije.

Do 20 odstotkov bankovcev se uporablja zunaj območja evra

Od 10 do 20 odstotkov vseh evrskih bankovcev v obtoku se uporablja zunaj območja evra, pri čemer se to denarno enoto vedno pogosteje uporablja tako za varčevanje v tuji valuti kot za mednarodne finančne transakcije in plačevanje med obiskom v tujini.

Mentalno navajanje na evro poteka nekoliko bolj počasi kot njegova uporaba v praksi. Medtem ko 57 odstotkov prebivalcev območja evra pri vsakdanjih nakupih že "misli" v evrih, jih 22 odstotkov še vedno preračunava cene v prejšnjo nacionalno valuto, je pokazala nedavna raziskava Eurobarometer. 68 odstotkov vprašanih je zadovoljnih s skupno evropsko valuto, čeprav so številni še vedno prepričani, da je zaradi nje prišlo do povišanja cen.