Ciper uradno zaprosil za vstop v območje evra

Ciper je uradno zaprosil za oceno možnosti za prevzem skupne evropske valute z januarjem 2008. Tako bosta komisija in Evropska centralna banka predčasno konvergenčno poročilo za Ciper predstavili sredi meseca maja.

Objavljeno
14. februar 2007 17.35
Bruselj - Ciper je uradno zaprosil za oceno možnosti za prevzem skupne evropske valute z januarjem 2008. Evropska komisija je včeraj potrdila, da je Ciper nanjo naslovil prošnjo za predčasno oceno o izpolnjevanju kriterijev za vstop v območje evra. Tako bosta komisija in Evropska centralna banka (ECB) po besedah tiskovne predstavnice komisije Amelie Torres predčasno konvergenčno poročilo za Ciper predstavili sredi meseca maja. "Časovnica bo enaka, kot je bila v primeru Slovenije," je zatrdila komisija.

Ciper je že konec januarja na zasedanju finančnih ministrov EU napovedal, da namerava vložiti prošnjo za predčasno konvergenčno poročilo.

Vseh konvergenčnih kriterijev za uvedbo evra Ciper sicer ne izpolnjuje. Predvsem je visok ciprski javni dolg, ki je lani znašal 64,7 odstotka. Komisija je sredi januarja, ko je predstavila konvergenčno poročilo za Ciper, zapisala, da naj bi Ciper letos javni dolg zmanjšal na 60,5 odstotka, torej tik nad še dovoljeno mejo 60 odstotkov. Država namerava do leta 2010 javni dolg znižati na 46,1 odstotka.

Do takrat namerava Ciper precej znižati tudi proračunski primanjkljaj, ki pa ni problematičen. Ta naj bi z 1,9 odstotka v letu 2006 padel letos na 1,6 odstotka ter v letu 2010 na zgolj desetinko odstotka, pri čemer pakt oz. konvergenčni kriterij dopušča 3-odstotni primanjkljaj. Inflacija naj bi letos v primerjavi z lanskim letom narasla za desetinko odstotka na 2,5 odstotka, do leta 2010 pa naj bi padla na dva odstotka, še sledi iz konvergenčnega poročila.

Kot je poudarila Evropska komisija, naj bi Ciper sledil podobnemu časovnemu načrtu, ki je veljal lansko leto za Slovenijo. To pomeni, da bo v primeru pozitivnega poročila v maju politično odločitev o morebitnem vstopu države v območje evra sprejel junijski Evropski svet, pravne podlage za vstop Cipra v gospodarsko-denarno unijo pa finančni ministri zatem.

Slovenija je Evropsko komisijo in ECB uradno zaprosila za predčasno pripravo konvergenčnega poročila marca 2006. Da bo država to storila, je sicer že sredi februarja lani napovedal finančni minister Andrej Bajuk. Evropska komisija je nato 16. maja 2006 pozitivno ocenila pripravljenost Slovenije na uvedbo skupne evropske valute evro ter priporočila, naj država - kot prva novinka v EU - v območje evra vstopi 1. januarja 2007. Politično odločitev o tem je sprejel vrh EU 16. junija lani, pravne podlage za vstop države v gospodarsko-denarno unijo pa finančni ministri 11. julija lani.