Članice OECD v tretjem četrtletju z 0,6-odstotno rastjo

To je za 0,3 odstotne točke več kot v drugem četrtletju.

Objavljeno
17. november 2011 15.29
Posodobljeno
17. november 2011 15.36
OECD
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Pariz - Članice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) so v tretjem trimesečju na četrtletni ravni zabeležile 0,6-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). To je za 0,3 odstotne točke več kot v drugem četrtletju, višjo rast pa je pripisati okrepitvi okrevanja japonskega gospodarstva po marčnem potresu in cunamiju, so po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočili iz OECD.

Japonska je namreč v četrtletju med julijem in septembrom v primerjavi s trimesečjem pred tem zabeležila 1,5-odstotno gospodarsko rast. Na letni ravni je rast japonskega BDP v obravnavanem obdobju znašala šest odstotkov. To je bila prva rast japonskega gospodarstva po marčni naravni katastrofi.

BDP v območju evra kot v celotni EU se je letošnjem tretjem četrtletju rahlo okrepil za 0,2 odstotka, na letni ravni pa je bila rast 1,4-odstotna, je v torek sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Med velikimi gospodarstvi so v Nemčiji na četrtletni ravni zabeležili 0,5-odstotno rast, na letni pa 2,6-odstotno, v Franciji je bila rast 0,4- oziroma 1,6-odstotna, špansko gospodarstvo pa je v trimesečni primerjavi stagniralo, na letni ravni pa zabeležilo 0,8-odstotno rast. Velika Britanija še naprej beleži zelo šibko rast. Tako na četrtletni kot na letni ravni se je britanski BDP okrepil za vsega 0,5 odstotka. Ameriško gospodarstvo se je medtem po prvih ocenah v tretjem trimesečju v primerjavi s četrtletjem pred tem okrepilo za 0,6 odstotka, na letni ravni pa za 1,6 odstotka.

Na letni ravni so se gospodarstva članic OECD, med katerimi je od lanskega poletja tudi Slovenija, okrepila za 1,8 odstotka, kar je enako kot v drugem trimesečju, še piše STA.