Commerzbank zabredla globoko v rdeče številke

Druga največja nemška banka veliko izgubo pripisujejo izpostavljenosti grškemu dolgu.

Objavljeno
04. november 2011 12.01
Posodobljeno
04. november 2011 12.30
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Frankfurt - Druga največja nemška banka Commerzbank je v letošnjem tretjem četrtletju ustvarila 687 milijonov evrov čiste izgube, potem ko je v enakem obdobju lani zabeležila 113 milijonov evrov čistega dobička. Tako veliko izgubo v banki pripisujejo izpostavljenosti grškemu dolgu, piše STA.

Trimesečni poslovni rezultati banke so močno razočarali tudi analitike, ki so napovedovali, da bo čista izguba znašala 585 milijonov evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Commerzbank so ob objavi trimesečnih poslovnih rezultatov pojasnili, da so na račun grških obveznic oz. odpisa njihove vrednosti v obravnavanem obdobju izgubili 798 milijonov evrov. Dodali so, da so nominalno vrednost grških državnih dolžniških vrednostnih papirjev v svojih knjigah med julijem in septembrom znižali za 52 odstotkov; grškemu dolgu so izpostavljeni še za 1,4 milijarde evrov.

Skupaj je banka izpostavljenost grškemu, irskemu, italijanskemu, portugalskemu in španskemu dolgu zmanjšala za 20 odstotkov na 13 milijonov evrov. Banka namerava svoje finance v prihodnje okrepiti tako, da se bo znebila čim več tveganih naložb in da bo posojila potrjevala le še nemškim in poljskim komitentom.

Ob tem so v nemški banki, ki je v 25-odstotni lasti države, pojasnili, da so se na področju svoje ključne aktivnosti, to je poslovnega bančništva, odrezali razmeroma dobro. Divizija banke za posojanje podjetjem v Nemčiji je zabeležila dobre rezultate, tudi obseg odpisov slabih dolgov je bil v luči dobrega stanja nemškega gospodarstva majhen.

Kot je ob objavi rezultatov poudaril izvršni direktor Commerzbank Martin Blessing, bodo skušali zdaj narediti vse, da bi dosegli letošnji cilj, to je dobiček iz poslovanja v višini štirih milijard evrov. Obenem je Blessing priznal, da takega rezultata za prihodnje leto glede na gospodarske in finančne razmere ne pričakujejo.

Delnice banke so po objavi poslovnega poročila za minulo trimesečje na borzi v Frankfurtu izgubile 4,6 odstotka, tako da so pri 1,67 evra.