Credit Suisse: »Zadnji« dnevi evra

V finančnih krogih Evrope in sveta mrzlično ugibajo o koncu skupne evropske valute, a tega nihče raje ne izgovori na glas.

Objavljeno
22. november 2011 10.10
Posodobljeno
22. november 2011 10.21
B. K., gospodarstvo
B. K., gospodarstvo

Londonski analitiki švicarske Credit Suisse pa so v ponedeljek na pol prestopili ta prag: »Videti je, da so se začeli zadnji dnevi evra, kakšnega poznamo,« piše v sporočilu naročnikom njihovih analiz z naslovom »'Zadnji dnevi' evra« in ker gre za sporočilo vidne svetovne banke investitorjem, je vzbudilo še posebno pozornost.

Zadnji dnevi so še v narekovajih in tudi nadaljevanje poročila malo omili drzno trditev: »To ne pomeni, da je razpad zelo verjeten, pomeni pa nujnost nekaterih izrednih stvari, morda do sredine januarja, da bi preprečili konec vseh evropskih trgov državnih obveznic, morda pospremljen z napredujočimi napadi celo na najmočnejše banke.« Omilitev, ki to ni, bi lahko rekli, še posebej ne po poudarku na vseh bankah - torej tudi tistih iz Nemčije, države, ki med zadnjimi vztraja, da je za reševanje evrske krize potrebna predvsem vrnitev k racionalnemu vladanju.

»To morda zveni preveč dramatično ...« se že vnaprej opravičujejo analitiki v opravičilu, ki to spet ni, in nadaljujejo: »Na kratki rok tega ne morejo spraviti v red Evropska centralna banka ali nove vlade Grčije, Italije ali Španije. Gre za to, da trgi potrebujejo kredibilna znamenja o proračunski in politični uniji, še preden se sploh lahko dogovorijo o spremembah pogodb.«

Analitiki domnevajo, da to pomeni konec dosedanjega izvijanja skozi krizo, trgi Francijo in Nemčijo že silijo v proračunsko unijo in šele potem lahko evropska centralna banka poskuša preprečiti kolaps sistema. Pri Credit Suisse domnevajo, da se bo razprava o tem razgrela ta teden in se nadaljevala vse do govora francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja ob dvajseti obletnici maastrichtske pogodbe.

Trgi pa zaradi ne bodo dolgo pomirjeni, analitiki v prihodnjih tednih pričakujejo resne pretrese ter desetletne italijanske in španske obveznice z več kot devetodstotnimi donosi in francoske z več kot petodstotnimi in tega po njihovem prepričanju ne more preprečiti niti morebitno nižanje obrestnih mer. »Na kratko, usoda evra se bo kmalu odločila,« zaključujejo pri Credit Suisse.