Črna lista podražitev se podaljšuje

Zveza potrošnikov Slovenije je javnosti razgrnila dopolnjeno črno listo nesorazmernih podražitev izdelkov in storitev, na katere so jih opozorili potrošniki.

Objavljeno
29. december 2006 19.45
Breda Kutin na novinarski konferenci Zveze potrošnikov Slovenije o področju prostovoljnih dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj
Ljubljana - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes javnosti razgrnila dopolnjeno črno listo nesorazmernih podražitev izdelkov in storitev, na katere so ZPS opozorili potrošniki. Na dopolnjeni črni listi so zabeležene občutne podražitve enournega parkiranja v beli coni v Ljubljani (za 44 odstotkov), sobotne izdaje časnika Dnevnik (za 26 odstotkov), jelenovega hlebca v Mercatorju (za 25 odstotkov). Na listi so se znašli tudi ulični ponudniki hitre hrane, kot so Nobel burek, Slast in okrepčevalnica Točka.

V okrepčevalnici Točka se je tako burek podražil za 20 odstotkov na 480 tolarjev (dva evra), pleskavica v lepinji pa za 14 odstotkov na 800 tolarjev (3,34 evra). V okrepčevalnici Slast se je burek podražil za 6,5 odstotka na 479,29 tolarja oz. na okrogla dva evra; v Olimpiji in okrepčevalnici Nobel burek se je burek podražil za enak odstotek, zanj je tako potrebno odšteti enako ceno kot v okrepčevalnici Slast, navaja ZPS.

Dnevnik: Časnik smo podražili zaradi kvalitativne in vsebinske ter kvantitativne obogatitve

Sobotna izdaja časnika Dnevnik se je po navedbah ZPS podražila za 26 odstotkov na 240 tolarjev (en evro). Kot so za ZPS utemeljili v časopisni hiši Dnevnik, se je sobotna izdaja časnika podražila zaradi "kvalitativne in vsebinske ter kvantitativne obogatitve". Revija Nova, ponudnika Adriamedia, se je prav tako podražila, in sicer za 17 odstotkov na 350 tolarjev (1,46 evra). Izdajatelj revije podražitev pojasnjuje z večjim obsegom revije in dvigom stroškov.

Občutna podražitev parkiranja

Občutno se je podražilo tudi parkiranje, ugotavljajo na ZPS. Za enourno parkiranje v beli coni na območju Ljubljane bo s 1. januarjem potrebno odšteti 44 odstotkov več oz. 143,78 tolarjev, kar znaša okroglih 0,60 evra. V Mestni občini Ljubljana (MOL) podražitev pojasnjujejo z uvedbo 30-minutne tarife in 10-minutnega intervala, kar pomeni pocenitev krajšega parkiranja.

Na Petkovškovem nabrežju se bo s 1. januarjem prva ura parkiranja podražila za 19,8 odstotka na 239,64 tolarja oz. en evro. Enak znesek bo z novim letom potrebno odšteti tudi na parkirišču Navje (8,9-odstotna podražitev). Kot pojasnjujejo upravitelji parkirišč, Parkirišča Ljubljana in MOL, je vzrok podražitve sprememba parkirnega reda.

Celotna črna lista ZPS je dostopna na spletni strani zveze in na www.evropotrosnik.si. Za boljšo preglednost so tabele razdelili glede na izdelke in na storitve, znotraj tega pa še na podražitve, ki so višje od deset odstotkov, in na tiste med šestimi in desetimi odstotki. Prvo mejo - šest odstotkov - so določili kot "debel" dvakratnik letne inflacije, 10 odstotkov pa predstavlja štirikratnik letne inflacije.