Damijan: »NLB prodati za 1€!«

Štiri leta po zlomu banke Lehman Brothers je slišati ugibanja, ali bo tudi Slovenija zaprosila za bailout.

Objavljeno
17. september 2012 19.42
Posodobljeno
17. september 2012 21.00
Turk in ekonomisti
Nejc Gole, Milka Bizovičar, gospodarstvo
Nejc Gole, Milka Bizovičar, gospodarstvo

Ljubljana, Celje –  Temu primerno se vrstijo tudi posveti ekonomistov, kako iz krize. Pri predsedniku republike Danilu Türku so se danes zbrali ekonomisti Velimir Bole, Jože P. Damijan, Mitja Gaspari, Aleksandar Kešeljević, Mojmir Mrak, Janez Prašnikar, Ivan Ribnikar in Marjan Senjur ter razpravljali o aktualnih ekonomskih težavah države.

Po srečanju ekonomisti izjav niso želeli dajati, le Ribnikar je ocenil, da predvidene slabe banke Slovenija ne potrebuje: »Problem so tri banke, v katerih je država lastnica, in jim je treba povečati kapital. Zakaj bi zato sanirali bančni sistem? Tega ne tvorijo tri banke, ampak dobrih 20.«

Iz urada predsednika republike so sporočili, da so udeleženci pogovora opozorili, da javnofinančni položaj Slovenije ni tako slab, kot ga kažejo bonitetne ocene, in da gre pri nižanju teh ocen pogosto tudi za psihološki učinek. Zato je nujno čim prej sprejeti pokojninsko in delovnopravno reformo ter spremeniti referendumsko ureditev.

Med srečanjem predsednika države z ekonomisti se je mimo urada predsednika sprehodil tudi predsedniški kandidat Milan Zver. »Medtem ko se v Bruslju na plenarnih zasedanjih še ne govori o težavah Slovenije, se o njej že govori po kuloarjih. Tako da Slovenija postaja problem in bo problem, če ga ne bomo sami rešili, za kar pa je potrebna politična volja,« je dejal evropski poslanec Zver.

S tem so se strinjali tudi udeleženci okrogle mize o kreditnem krču in gospodarski krizi v okviru Celjskega sejma, med katerimi je bil tudi Jože P. Damijan. Opozoril je, da bi morala država takoj po izbruhu krize ukrepati kot so to storile druge – nacionalizirati sektor in ga potem tudi hitro prodati. A o ukrepih se pogovarjamo šele po treh letih, hkrati pa so podjetja pri nas že zdaj v državni lasti, interesa za prodajo pa ni, saj oblast tako ohranja vpliv v njih. Ker ni bilo hitrih ukrepov, so podjetja iz kreditnega krča zapadla še v kapitalskega in so v tako slabem položaju, da ne morejo do posojil. »Do konca leta bo vsota slabih kreditov v slovenskem bančnem sistemu narasla na sedem milijard evrov. Sanacija mora biti pametna. Določene banke v državni lasti, kot sta recimo NLB in NKBM, bi lahko prodali, če bi jih novi kupci sanirali. Danes se splača prodati NLB za en evro, če bo kupec saniral za tri milijarde evrov slabih kreditov,« je dejal Damijan. Na vprašanje, kdaj bo v Sloveniji boljše, pa: »Brez bankrota države bo mogoče boljše 2015, z bankrotom pa 2018.«