Dan, ko je evro postal edina valuta v Sloveniji

Visoki gostje Evropske komisije in Evropske centralne banke (ECB), ki se danes v Ljubljani udeležujejo konference o evru, so Slovenijo ob prevzemu evra pohvalili za izjemen dosežek.

Objavljeno
15. januar 2007 18.28
Andrej Bajuk, Joaquin Almunia, Mitja Gaspari, Jean Claude Juncker in Joan-Claude Trichet, evro,
Ljubljana - Visoki gostje Evropske komisije in Evropske centralne banke (ECB), ki se danes v Ljubljani udeležujejo konference o evru, so Slovenijo ob prevzemu evra pohvalili za izjemen dosežek. "Čestitam za odličen dosežek in vam izrekam dobrodošlico. Bravo, Slovenija," je v uvodnem nagovoru poudaril predsednik ECB Jean-Claude Trichet . Enako pohvalo sta državi izrekla luksemburški premier in predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker in evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia.

Trichet je dejal, da mu je v veliko zadovoljstvo, da je na današnji dan, ko je evro postal edina valuta v Sloveniji, v Ljubljani. "Naj čestitam vsem, ki so bili vključeni v prehod na evro, ki je potekal gladko in brez vsakih težav," je poudaril. Slovenija je bila po njegovih besedah zelo uspešna in je lahko vzor ostalim državam, ki se na uvedbo evra še pripravljajo. "Izkušnje Slovenije bodo zelo koristne tudi za druge države," je dodal Almunia.

Slovenija je v 15 letih, kot je povzel Trichet, imela tri valute; dinar, tolar in evro, če ne upoštevamo še bonov. "To je jasen dokaz, da je gospodarski razvoj lahko zelo hiter, če se država tako odloči," je dejal. Slovenija je prva med desetimi državami, ki so se EU pridružile leta 2004, ki je prevzela evro, ta rezultat pa kaže precejšen napredek države v nominalni in realni konvergenci. "Ta napredek je občudovanja vreden," je ocenil.

Po besedah predsednika ECB bo morala Slovenija zagotoviti nadaljevanje učinkovite politike. Enako je ocenil Almunia, ki je kljub temu, da je po njegovih besedah danes dan za proslavljanje, Slovenijo opozoril na nekatere izzive. Kot je dejal, mora inflacija ostati na nizki ravni, predvsem za ohranjanje konkurenčnosti, država pa mora poskrbeti tudi za zdrave in stabilne javne finance.

Almunia: Slovenija mora izvesti fiskalne in strukturne reforme, zlasti zaradi staranja prebivalstva

Slovenija mora, kot je izpostavil Almunia, izvesti fiskalne in strukturne reforme, zlasti zaradi staranja prebivalstva. "Zato mora izvesti veliko reformnih ukrepov in izboljšati rast zaposlovanja in socialni sistem," je med drugim poudaril Almunia.

Državo je pohvalil in na enake stvari opozoril tudi Juncker. "Ljudje so pogumno sprejeli novo valuto, zato si zaslužijo našo veliko pohvalo," je povedal in dodal, da se "sedaj začenja novo potovanje, novi izzivi". Slovenija je monetarno politiko prepustila ECB. Za evropski monetarni sistem in vzdržno konvergenco pa je bistven okrepljen nadzor in koordinacija monetarnih politik, je ocenil.

Bajuk: Na projekt evro lahko vsi upravičeno ponosni

Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari je izrazil prepričanje, da Slovenija uvedbo evra dojema kot zgodovinski izziv in tudi kot priložnost. " Prehod tolarja v evro je zato zgodovinski prehod in prehod zgodovinskega," je ocenil. Minister za finance Andrej Bajuk je znova spomnil, da "smo na projekt evro lahko vsi upravičeno ponosni".

Bajuk je gostom zagotovil, da se država zaveda svojih odgovornosti in namerava vse predpisane pogoje območja evra izpolnjevati. "To pa pričakujemo tudi od ostalih," je dodal. Kot je sklenil, Slovenija ob uvedbi evra vsem prinaša sporočilo: Žive naj vsi narodi! "To preprosto sporočilo je izraz našega upanja in naše trdne zaveze tako EU kot širši svetovni skupnosti," je uvodne nagovore na konferenci sklenil Bajuk.

Gaspari: Za zdaj brez posebnih inflacijskih pritiskov

Za zdaj v Sloveniji ni opaziti posebnih inflacijskih pritiskov, je dejal guverner Banke Slovenije. Gaspari pričakuje, da bo inflacija v Sloveniji to leto 2,5 odstotna, od te ravni pa ne bo bistveno odstopala niti v letu 2008. Trichet je ob tem pozval k "prostemu pretoku slovenskih državljanov" v območju evra.

"Za to obstajajo zelo močni gospodarski razlogi," je v zvezi z odpravo omejitev za prost pretok delovne sile, ki jih je večina članic Evropske unije uvedla za državljane desetih novink, torej tudi državljane Slovenije, dejal Trichet.

Gaspari je v zvezi z neupravičenimi dvigi cen ob uvedbi evra menil, da je bila takšna prilagoditev cen izvedena le v majhnem številu primerov, pa tudi dvigi cen so bili majhni. " Banka Slovenije mora biti pozorna in pripravljena ukrepati," je poudaril Gaspari.

Do sedaj zbranih 90 odstotkov tolarske gotovine

Po besedah Gasparija je bilo do danes, prvega dne, ko je evro v Sloveniji edina veljavna valuta v obtoku, zbranih 90 odstotkov tolarske gotovine, pri čemer v BS ne pričakujejo, da bodo zbrali vse tolarje. Gaspari je ob tem izrazil presenečenje nad obsegom evrske gotovine, ki je že bila v lasti Slovencev. BS je tako morala v obtok poslati le okoli 200 milijonov evrov, saj jih je bilo 400 milijonov že na voljo. Končen obseg evrske gotovine v obtoku se bo po Gasparijevih besedah sicer gibal med 700 in 800 milijoni evrov.

Trichet ni želel napovedovati, kdaj se bodo območju evra pridružile nove države

Trichet je sicer na današnji konferenci kot običajno skoparil s komentarji na račun inflacije in inflacijskih pritiskov v območju evra. Tako ni želel podrobneje ovrednotiti padanja cen surove nafte v zadnjih tednih, prav tako pa ni natančneje obrazložil, kaj se skriva za pozivi ECB k zmerni rasti plač.

Podobno Trichet ni želel napovedovati, kdaj se bodo območju evra pridružile nove države. " Dobrodošle so," je dejal Trichet, ob tem pa poudaril, da le Danska in Velika Britanija nista obvezani prevzeti skupne evropske valute. "Območje evra ni zaprt klub, če so kriteriji izpolnjeni," je dejal Trichet in opozoril, da je izpolnjevanje konvergenčnih kriterijev tako v interesu držav članic kot tudi območja evra kot celote.

Trichet je še dejal, da se je v času od pogajanj v Maastrichtu, kjer so bili postavljeni temelji za vzpostavitev območja evra, naučil, da ne sme nikoli podcenjevati hitrosti sprememb. "V Maastrichtu se nas je pogajalo samo 12," je Trichet dejal na dan, ko je evro postal edino zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji kot 13. članici območja evra.

Arhar: Zamenjava valut zgled za druge države


Nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar je na okrogli mizi v okviru konference o evru dejal, da je lahko slovenski projekt zamenjave valut zgled za druge države, njegove besede pa so pred tem potrdili še strokovnjaki iz Banke Slovenije in Evropske komisije.

Viceguverner BS Darko Bohnec je opozoril, da pozitiven odnos javnosti do denarja izhaja iz nemotenega poslovanja, tako zasebnega poslovanja kot tudi poslovanja podjetij. Zamenjava tolarja z evrom je po besedah Bohneca iz tega vidika v Sloveniji potekala dobro: eno uro po polnoči je nemoteno delovala polovica bančnih avtomatov, 24 ur kasneje pa kar 97 odstotkov. Tudi terminali za plačevanje s plačilnimi karticami (POS terminali) so začeli delovati takoj po polnoči 1. januarja, je pojasnil Bohnec.

Gonzalez-Paramo tudi o neupravičenih podražitvah

Član izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) Jose Manuel Gonzalez-Paramo je dejal, da je ključni element uspeha predstavljala uspešna preddobava evrske gotovine najprej BS, ki je nato gotovino posredovala poslovnim bankam.

Predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Marjan Kramar je dejal, da se je NLB na evro pripravljala od oktobra 2004. Pri tem je po Kramarjevih besedah šlo za zahteven, a učinkovito pripravljen projekt, ki se je dotikal vseh področij poslovanja banke. Uvedbo evra je Kramar ocenil pozitivno: "Če je nekaj dobro za gospodarstvo in občane, bi to moralo biti dobro tudi za poslovne banke."

Gonzalez-Paramo se je dotaknil neupravičenih podražitev ob uvedbi evra, pri čemer je opozoril, da je vpliv evra na višje cene omejen in začasen, najbolj pa so pri tem prizadete storitvene dejavnosti. Član izvršilnega odbora ECB je ob tem izpostavil razlike med dejansko in občuteno inflacijo, pri čemer je druga običajno višja od prve. Čeprav do sedaj v Sloveniji ni bilo velikih razhajanj med obema, pa obstaja tveganje, da se po uvedbi evra takšna razhajanja pojavijo, je opozoril Gonzalez-Paramo.