Dan rekordov v NLB

V največji slovenski banki so prvi delovni dan po uvedbi evra zabeležili izredno povečano uporabo spletne bančne storitve. V NLB zagotavljajo, da vse njihove storitve po prehodu na evro delujejo.

Objavljeno
03. januar 2007 15.58
Ljubljana - V največji slovenski banki danes, prvi delovni dan po uvedbi evra, beležijo velik obisk strank in izredno povečano uporabo spletne bančne storitve. Kot so sporočili iz Nove Ljubljanske banke (NLB), vse njihove storitve po prehodu na evro delujejo. Zaradi velikega zanimanja strank pa je čakalni čas lahko ponekod nekoliko daljši, je povedal vodja projekta evro v NLB Savo Dinjaški.

Na Klik istočasno dostopalo po 1300 uporabnikov

Od 6. ure zjutraj, ko je začela delovati spletna banka NLB Klik, so zabeležili rekordno število obiskov. Na Klik je istočasno dostopalo celo po 1300 uporabnikov, kar je šestkrat več od povprečja v lanskem decembru. Običajna obremenitev Klika je sicer 110 hkratnih dostopov, torej bi lahko govorili celo o več kot desetkratni obremenitvi, je pojasnil Dinjaški. Doslej zabeleženi zgodovinski maksimum hkratnih dostopov na Klik je znašal 1000 obiskov.

Do nekaj pred 13. uro so v Kliku zabeležili že kar 35.000 obiskov. Kar 95 odstotkov vseh strank je želelo le preveriti stanje, kar seveda v običajnih dneh ni običajno. Zaradi takšne frekvence obiskov prihaja občasno do upočasnitve delovanja Klika.

V banki so večji obisk Klika na prvi redni dan delovanja sicer pričakovali, zato so se nanj pripravili s podvojitvijo zmogljivosti računalniških strežnikov, ki podpirajo delovanja spletne poslovalnice, je poudaril Dinjaški in dodal, da se po zadnjih podatkih stanje že umirja, odzivnost Klika pa je vse hitrejša.

Po načrtih so bile ob 6. uri dostopne tudi ostale sodobne tržne poti banke, to je Teledom in Moba. Na Teledomu so imeli do 12. ure že približno 1200 klicev in 1400 plačil.

Povečan tudi fizičen obisk strank

Po odprtju poslovalnic so v NLB zabeležili tudi povečan fizičen obisk strank. Do 12. ure jih je obiskalo kar 25.000 strank, ki so opravile več kot 27.000 plačilnih transakcij, veliko pa je bilo preverjanj stanj na računih in zamenjave gotovine. V torek so v dežurnih poslovalnicah opravili 1863 transakcij, zamenjanih pa je bilo za 161 milijonov tolarjev gotovine.

Na bančnih avtomatih NLB so doslej od prehoda na evro, 1. januarja opolnoči, zabeležili 110.000 dvigov in 100.000 vpogledov v stanje. Povprečen znesek dviga je znašal 45 evrov.

Stranke NLB bodo v teh dneh prejele izpiske za december, na katerih bo promet še vedno prikazan v tolarjih, skupna stanja (začetno in končno stanje, skupaj v dobro in breme) pa tudi v evrih.