Darilo lastnikom kartic ABC, vredno 78.610 evrov

Pri Darsu so v dneh po novem letu lastnikom 38 kartic za elektronsko cestninjenje namesto 78 tolarskih tisočakov nakazali toliko evrov. Pri tem je šlo za človeško napako.

Objavljeno
25. januar 2007 07.00
Ljubljana – V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) so po dveh dneh zbiranja podatkov ugotovili, da so v dneh po novem letu, ko je bilo še mogoče plačevanje v tolarjih in evrih, na kartice za elektronsko cestninjenje ABC in Dars nakazali 78.610 evrov preveč. Do napak je prišlo pri nalaganju virmanskih tolarskih plačil na kartice ali pa so uporabniki blagajnikom na cestninskih postajah izročili tolarje, ti pa so jim znesek na kartice po pomoti zapisali v evrih. Vseh primerov je bilo 38; večina teh »srečnežev« je »darilo« že vrnila, ducat imetnikov pa se še vedno vozi na račun Darsa in ima na karticah kar 54.300 evrov.

Iz Darsove službe za komuniciranje so nam sporočili, da je šlo pri prevelikih nakazanih zneskih na elektronske kartice za človeško napako. »Vsak dan opravimo več tisoč transakcij. Med dvojnim obtokom na začetku leta 2007 smo jih opravili 2,6 milijona. Vrednosti na virmanih oziroma dobavnicah, izdanih v letu 2006, so bile zapisane v tolarjih. Nekateri zaposleni so se v prvih dneh letošnjega leta zmotili – žal ni nihče nezmotljiv – in namesto tipke za tolarje pritisnili tiste za novo valuto. Večina prometa je namreč že takrat potekala v evrih,« je dejal Matej Kušar. Tudi pri nevirmanskih napakah je šlo po prepričanju izvršnega direktorja za cestninjenje na Darsu Bojana Banfija za navadno »šlamparijo«, površnost blagajnikov, saj zagotavlja, da napačna nakazila na kartice nikakor niso sistemska napaka.

Več si preberite v tiskani izdaji Dela.