Deklaracija o poštenem poslovanju: podjetja s podpisom proti korupciji

Renesansa poštenosti in etike kot vsenacionalni projekt?

Objavljeno
27. junij 2011 21.28
Posodobljeno
27. junij 2011 21.28
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana – Deklaracijo o poštenem poslovanju je podpisalo že 19 podjetij. Včeraj je svoj pristop javno objavila tudi Zavarovalnica Triglav, prvi podpisnik pa je bil Institut Ekvilib. Protikorupcijska delovna skupina (deluje v projektu Ethos v sklopu Slovenskega društva ZN za trajnostni razvoj – UNGC Slovenija) je deklaracijo po nekajmesečnem usklajevanju na začetku junija objavila in k podpisu povabila tako slovenska podjetja kakor tudi druge organizacije.

S podpisom se podjetja zavežejo, da bodo poslovala pregledno in bodo v vse pogodbe, ki presegajo 10.000 evrov, vključila protikorupcijsko klavzulo. Katere družbe in organizacije so doslej podpisale deklaracijo o poštenem poslovanju? Kakor so odgovorili iz blejske poslovne šole IECD, je bil prvi podpisnik Institut Ekvilib, sledili so IECD Poslovna šola Bled, Siemens Slovenija, Združenje nadzornikov Slovenije, Consensu, JP Energetika Ljubljana, Ydria Motors, Gea College, BTC, KD Življenje Zavarovalnica, d. d., Ustanova Umanotera, Adria Mobil, FMR Financiranje in upravljanje naložb, Actual I. Z., Coca-Cola HBC Slovenija, IBS Mednarodna poslovna šola Ljubljana, Zavod Y, Bureau Veritas in, kot rečeno, včeraj tudi Zavarovalnica Triglav. Gotovo jih ni zanemarljivo število, vsekakor pa je že na prvi pogled jasno, da med njimi ni velikih in znanih slovenskih družb. Članice skupščine deklaracije se bodo sestajale redno in presojale tudi o izključitvi podpisnic, ki bi ravnale v nasprotju z deklaracijo.

Spomnimo, da so deklaracijo o poštenem poslovanju kot širok projekt zagnali že na konferenci o poštenosti januarja letos na ljubljanskem gradu, ki jo je odprl in podprl sam predsednik države Danilo Türk. S podpisom deklaracije se podjetja in organizacije zavežejo k preglednemu in poštenemu poslovanju, saj »prisežejo«, da bodo v vse pogodbe, ki presegajo 10.000 evrov, vključile protikorupcijsko klavzulo, in hkrati, da se bodo medsebojno obveščale o morebitnih kršitvah. Seveda se pričakuje, da se bodo tudi s tem projektom pri nas vzpostavili mehanizmi, znanje in procesi, s katerimi se bo gospodarstvo samoiniciativno in proaktivno borilo ter preprečevalo korupcijo in tako krepilo zdravo konkurenčnost podjetij in gospodarskega okolja na splošno.

Marca smo zapisali, da bi bilo pravzaprav logično, če bi to deklaracijo podpisala vsa podjetja, saj se od vseh pričakuje drugega kakor pošteno poslovanje in ravnanje, zato bi lahko bila renesansa poštenosti in etike vsenacionalni projekt. Doslej se je s podpisom deklaracije k poštenemu poslovanju zavezalo 19 podjetij in organizacij, podpise na naslovu UNGC Slovenija, Prešernova cesta 33, 4260 Bled pričakujejo do 30. junija 2011. Ne gre drugače, pohiteti je treba.