Deloindom: Evropejec letno zavrže 76 kg hrane

V Evropi 42 odstotkov hrane zavržejo gospodinjstva.

Objavljeno
07. november 2011 07.06
Posodobljeno
07. november 2011 08.00
Julijana Bavčar, Deloindom.si
Julijana Bavčar, Deloindom.si

Osrednji poudarek evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki bo letos potekal od 19. do 27. novembra, bo problem zavržene hrane.

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je v sodelovanju z Univerzo v Mariboru in Fakulteto za organizacijske vede v Kranju ob tej priložnosti izdelalo spletno anketo o zavrženi hrani, s katero želi oceniti stanje v Sloveniji in ozavestiti javnost o problemu in načinih za zmanjševanje njenih količin.

Po podatkih, ki smo jih dobili z direktorata za okolje na MOP, največji delež odpadne hrane proizvedejo gospodinjstva: v EU pride iz njih kar 42 % celotne odpadne hrane, kar je v povprečju okoli 76 kg na prebivalca in kar predstavlja 46 % emisij toplogrednih plinov zaradi odpadne hrane.

Več o vzrokih za nastanek takšnega obsega odvržene hrane si lahko preberete na www.deloindom.si, kjer najdete tudi povezavo do spletne ankete.