Deloitte: Skupina Unicredit vodilna v regiji Adria

Revizijska hiša je med največje banke v regiji uvrstila še Inteso Sanpaolo in NLB.

Objavljeno
22. september 2012 10.04
Posodobljeno
22. september 2012 10.15
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Med tri največje banke v Adria regiji sta se lani uvrstili italijanski bančni skupini Unicredit in Intesa Sanpaolo ter skupina Nove Ljubljanske banke (NLB).

Med vodilne tri zavarovalnice pa so se uvrstile skupina Triglav, hrvaška skupina Croatia osiguranje in Adriatic Slovenica, je pokazala raziskava revizijske hiše Deloitte.

Skupina Unicredit je lani zabeležila bilančno vsoto v višini 20,8 milijarde evrov in tako ohranila položaj vodilne bančne skupine v regiji Adria. Največje bančne skupine regije Adria so sicer prisotne na večini trgov v regiji, poroča STA.

»Zaradi različnih stopenj razvitosti gospodarstev regionalna prisotnost bank zagotavlja stabilnost in ponuja priložnost za opazno rast in povečanja donosnosti,« je poudaril revizijski partner v družbi Deloitte Juraj Moravek.

Šibko gospodarsko okrevanje v Adria regiji je sicer vplivalo na nadaljnjo rast nedonosnih posojil v bilancah bank iz lanskega leta.

Direktor v oddelku za finančno svetovanje v družbi Deloitte Janez Škrubej je poudaril, da je prav naraščajoč portfelj nedonosnih posojil spodbudil banke, da ostanejo osredotočene na dejavnosti, ki so usmerjene k poplačilu posojil. Lani je bančni sistem regije sicer doživel velik preobrat, ko je največja ruska banka Sberbank prevzela osem članic skupine Volksbank International. Posel, ki je bil zaključen septembra, je bil vreden 505 milijonov evrov.

Na lestvici največjih zavarovalniških skupin je najvišje mesto ohranila slovenska skupina Zavarovalnica Triglav, ki je po podatkih hiše Deloitte lani ustvarila bruto premije v višini 921 milijonov evrov. V nasprotju z bančnim sektorjem je slovenski zavarovalniški trg najrazvitejši v regiji, tako po deležu bruto premije v bruto domačem proizvodu kot po deležu bruto premije na prebivalca, kar postavlja Slovenijo daleč pred ostale države v regiji, izpostavlja Deloitte.