Direktor ACL pred razrešitvijo zaradi balonarske nesreče

Žiga B. Kotnik se je znašel v preiskavah KPK in policije zaradi pomanjkljivosti v agenciji, mobinga, spornih poslov.

Objavljeno
19. september 2012 21.23
Posodobljeno
20. september 2012 06.00
tlo kotnik
Anže Voh Boštic, gospodarstvo
Anže Voh Boštic, gospodarstvo

Ljubljana – Svet agencije za civilno letalstvo je včeraj sprejel sklep o predlogu za razrešitev Žige B. Kotnika s položaja direktorja agencije za civilno letalstvo, je za Delo potrdil predsednik sveta Dušan Hočevar. O razrešitvi bo danes odločala vlada.

Vzrok za predlog razrešitve so najverjetneje preiskave, v katerih se je znašel Kotnik. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) mu namreč očita mobing nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti na agenciji za civilno letalstvo. Primer že preiskuje policija.

Pod drobnogledom komisije se je Kotnik znašel tudi zaradi spornih poslov svojega nekdanjega podjetja Ceris IT s Kontrolo zračnega prometa. Najnovejši očitek pa je povezan z avgustovsko balonarsko nesrečo na Ljubljanskem barju.

KPK je namreč že v začetku junija ugotovila, da agencija pod Kotnikovim vodstvom ne izvaja učinkovito nadzora varnosti zračnega prometa. Zaradi tega bi državnemu pravobranilstvu lahko celo predlagala, da je agencija oziroma njen direktor odškodninsko odgovoren za nesrečo. To pomeni, da bi moral v primeru tožb ponesrečenih in svojcev umrlih v balonarski nesreči sam poravnati odškodninske zahtevke tožnikov.

Kotnik je vse očitane kršitve KPK zavrnil, češ da so izražene z namenom blatenja agencije.