Dobave japonskih avtomobilov ne trpijo

Dobava japonskih avtomobilov za slovenski trg za enkrat še ni ogrožena. Večina avtomobilov, ki se prodaja na našem trgu, je narejena v Evropi, nekateri deli pa pridejo iz Amerike in Japonske.

Objavljeno
15. marec 2011 14.52
Posodobljeno
15. marec 2011 14.52
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj
Ljubljani - Ob katastrofi na Japonskem in zaprtju mnogih tovarn, tudi avtomobilskih, nas je zanimalo, če so zaradi tega ogrožene dobave japonskih avtomobilov v Slovenijo. Toyota, znamka z največjim tržnim deležem na našem trgu, po lastnih besedah teh težav nima. Kot pravi direktor Toyota Slovenija, Boštjan Trilar, je od avtomobilov, ki jih prodajajo pri nas, 80 odstotkov izdelanih v Evropi, količina modelov, ki prihajajo z Japonska je majhna. Kot pravi, so trenutno preventivno zaprte vse Toyotine tovarne na Japonskem, 3 tovarne ki so bile poškodovane, pa proizvajajo predvsem za ZDA in Japonsko. Trilar tako tako ne pričakuje težav pri dobavah za Japonske, kot pravi so za naslednjih 6 tednov že na poti. Za prihodnost je v zvezi s proizvodnjo na Japonskem vprašanje predvsem to, kaj se bo zgodilo z dobavitelji, kolikšno škodo so utrpeli in koliko bi v tem primeru trpela končna proizvodnja.

Mazda je tista japonska znamka, ki nima evropskih tovarn, 95 odstotkov izdelkov pride z Japonske, vendar zaradi tega glede tukajšnjih dobav prav tako ne pričakujejo težav. Kot pravi Bogdan Žvanut, direktor Mazda Motor Slovenija, v naslednjih 2 do 3 mesecih ne pričakujejo problemov, saj so naročeni izdelki že na poti; podobno po njegovem velja za nadomestne dele. Mazdini tovarni v Hirošimi in Kofuju nista poškodovani, vendar do 20. marca ne bosta obratovali, saj preverjajo stanje pri dobaviteljih zaustavljeni pa sta tudi iz socialnih razlogov, saj ima precej zaposlenih sorodnike v severnejših najbolj prizadetih predelih.