Dohodnina: v nekaj dneh nov sveženj odločb

Durs bo v nekaj dneh oddal še 15.000 ovojnic. Davčna uprava iz leta v leto hitrejša.

Objavljeno
25. september 2012 23.06
suhadolnik denar
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Ljubljana – Odmera dohodnine za leto 2011 še traja, a dela ni več veliko. Davčni uprava je pripravila nov sveženj dohodninskih odločb, ki jih bo izdala v nekaj dneh. Davčna uprava si prizadeva delo opraviti do 31. oktobra.

»V tem svežnju bo okoli 15.000 odločb. To so odločbe za zavezance, ki so ugovarjali informativnim izračunom, in za zavezance, ki so oddali dohodninske napovedi,« nam je povedal Stojan Glavač iz generalnega davčnega urada. Odločbe bo davčna uprava še izdajala, dodajajo v generalnem davčnem uradu: »Inštrukcijski zakonski rok za izdajo odločb je 31. oktober. Skoraj mesec in pol pred iztekom tega roka je davčna uprava (Durs) pripravila 99,5 odstotka vseh odločb o odmeri dohodnine za leto 2011.«

Podatki o odmeri davka za pretekla leta kažejo, da davčna uprava iz leta v leto hitreje opravi letno odmero dohodnine. Po podatkih generalnega davčnega urada jim bo po odločbah, ki jih bodo oddali v nekaj dneh, nerešenih ostalo še 0,5 odstotka ugovorov zoper informativne izračune: »Na svojo dohodninsko odločbo po ugovoru ali samostojne dohodninske napovedi bo čakalo še okoli 5000 davčnih zavezancev.«

Davčna uprava informativne izračune pripravi le za slovenske rezidente, pri katerih letni bruto dohodki presežejo znesek splošne olajšave – ta je za preteklo dohodninsko leto znašala 3143,57 evra. Posebna merila veljajo za pokojnine, zaradi katerih je večina upokojencev izvzeta iz obdavčitve z dohodnine, zato tudi ne dobijo informativnih izračunov.

Rezidenti Slovenije – to so večinoma njeni državljani s stalnim bivališčem v državi –, ki od davčne uprave ne dobijo informativnega izračuna, a so imeli obdavčljive dohodke, ki so presegli splošno olajšavo, so po zakonu dolžni sami oddati dohodninsko napoved na obrazcu, kakršnega so pred letom 2007 izpolnjevali vsi zavezanci. »Zavezanci so do 31. julija, ko se je iztekel rok za samostojne napovedi, vložili 11.588 napovedi za odmero dohodnine za leto 2011, kar je osem odstotkov več kot za leto 2010,« pravi Stojan Glavač.

Na izračune za leto 2011 je davčna uprava dobila 42.631 ugovorov, kar pomeni, da se z njimi ni strinjalo 4,24 odstotka vseh prejemnikov, večina zaradi olajšave za vzdrževane družinske člane. »To pomeni, da je bilo 95,8 odstotka izračunov pravilnih. Večina ugovorov, kar 72,8 odstotka, se je nanašala na podatke o vzdrževanih družinskih članih. Brez pripomb zaradi te olajšave je bilo le 11.617 od vseh prejetih ugovorov,« pravi Stojan Glavač. Durs je že do konca julija odgovoril na skoraj 80 odstotkov ugovorov in zavezancem izdal 33.499 odločb.