Donos do dospelosti slovenskih obveznic precej nižje

Nekoliko so upadle tudi obresti desetletnih obveznic večine drugih evropskih držav.

Objavljeno
28. september 2012 21.05
suhadolnik denar
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic se je v današnjem trgovanju na borzi MTS znižal za 0,24 odstotne točke in je teden zaključil pri 6,26 odstotka.

Nekoliko so upadle tudi obresti desetletnih obveznic večine drugih evropskih držav, a je padec stroškov zadolževanja Slovenije daleč največji.

Stroški zadolževanja Slovenije so se zadnje dni večinoma gibali okoli vrednosti 6,5 odstotka. Današnji padec je zmanjšal tudi pribitek slovenskih na referenčne desetletne nemške obveznice, in sicer ta sedaj znaša 4,83 odstotne točke.

Podatki z borze MTS kažejo, da se je danes za 0,01 odstotne točke na 1,44 odstotka znižala zahtevana donosnost na desetletne nemške obveznice, za 0,02 odstotne točke na 2,18 odstotka pa so nižje obresti na francoske obveznice. Zahtevana donosnost na desetletne dolžniške papirje Španije je pri 5,93 odstotka, kar je 0,06 odstotne točke pod izhodiščem. Enak je bil padec zahtevane donosnosti na desetletne italijanske obveznice, ki je teden zaključil pri 5,11 odstotka, poroča STA.