Donos na slovenske obveznice pod psihološkimi sedmimi odstotki

Donos na slovenske  desetletne obveznice je danes po več dneh padel pod sedem odstotkov in znaša 6,97 odstotka.

Objavljeno
17. november 2011 11.42
Posodobljeno
17. november 2011 11.42
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je danes po več dneh vendarle padel pod psihološko mejo sedmih odstotkov. Ob 12. uri je povprečna obrestna mera na slovenske desetletne obveznice na sekundarnem trgu namreč znašala 6,97 odstotka (v sredo ob 12. uri 7,08 odstotka), danes piše STA.

Prvi moža SID banke Sibila Svilana je nedavno za Delo povedal, da je najvišja sprejemljiva meja obrestnih mer za vzdržno zadolževanje Slovenije na kapitalskih trgih 5,8 odstotka. »Dolga, ki je najet s sedem- ali večodstotnimi obrestnimi merami, ne more odplačati nobena država, niti Italija niti Slovenija,« meni Svilan. 

Zahtevana donosnost na slovenske desetletne državne dolžniške vrednostne papirje je sicer trenutno pod zahtevano donosnostjo na italijanske desetletne obveznice, ki je pri sedmih odstotkih.

Zmanjšuje se tudi razkorak med obrestnimi merami na slovenske in španske državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let. Še v ponedeljek je bila zahtevana donosnost na španske obveznice pod šestimi odstotki. Obrestna mera na nemške državne desetletne obveznice, ki veljajo za najvarnejše v Evropi, je medtem trenutno pri 1,78 odstotka.