Donosi italijanskih obveznic dosegajo nove rekorde

Donosi na desetletne obveznice so se danes v jutranjem trgovanju povzpeli na rekordnih 6,54 odstotka.

Objavljeno
07. november 2011 09.37
Posodobljeno
07. november 2011 09.37
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Rim - Italijanske državne obveznice so pod vse večjim pritiskom vlagateljev. Donosi na desetletne obveznice so se danes v jutranjem trgovanju povzpeli na rekordnih 6,54 odstotka, pri čemer so se pribitki nad referenčnimi nemškimi državnimi obveznicami zvišali na prek 490 bazičnih točk, STA povezam poročanje italijanskih medijev.

Čeprav je italijanska centralna banka nedavno ocenila, da bi bilo refinanciranje italijanskega javnega dolga vzdržno še ob osemodstotni obrestni meri, za mejo vzdržnosti splošno veljajo obrestne mere do višine okoli sedem odstotkov.

Pri približno sedemodstotni obrestni meri na desetletne državne obveznice so namreč morale za finančno pomoč Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske unije zaprositi Grčija, Irska in Portugalska.

Še posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da donosi italijanskih državnih obveznic španske presegajo za celo odstotno točko. Vlagatelji so torej precej bolj zaskrbljeni nad javno-finančnimi razmerami v Italiji kot Španiji, ki so jo še pred nekaj meseci uvrščali v isti paket skupaj z Italijo.

Nezaupanje vlagateljev v italijanske državne obveznice po ocenah analitikov krepijo predvsem nestabilne politične razmere v državi in dejstvo, da je vlada Silvia Berlusconija IMF zaprosila za nadzor nad javnimi financami.

Vlada je sicer, da bi pomirila mednarodne finančne trge, sprejela nov sveženj protikriznih ukrepov, ki jih bo senat obravnaval še ta teden, poslanska zbornica pa naj bi jih potrdila do konca meseca. Berlusconi bo na potrditev ukrepov vezal tudi zaupnico.