Dopolnjena črna lista podražitev

Zveza potrošnikov Slovenije je javnosti razgrnila dopolnjeno črno listo podražitev. Tudi tokrat so se na listi podražitev znašli predvsem gostinski lokali in kavarne. Med novejše podražitve pa se uvrščajo tudi banke.

Objavljeno
16. januar 2007 21.19
Ljubljana - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je javnosti razgrnila dopolnjeno črno listo podražitev, ki je nastala na podlagi 750 prijav potrošnikov. Tudi tokrat so se na črni listi podražitev znašli predvsem gostinski lokali in kavarne, kjer vodi diskoteka Global s 140-odstotno podražitvijo storitve garderoba. Presenečenje črne liste pa so ponudniki termalnih storitev, kot so Terme Olimia s 85-odstotno podražitvijo kave. Na črno listo so se tokrat uvrstile tudi banke.

Na vrhu gostinski ponudniki

Na dopolnjeni črni listi so se pri vrhu znašli naslednji gostinski ponudniki: Gostišče Lipa (Terme Olimia) je koktajl Tropical podražilo za 54 odstotkov na 4,50 evra, diskoteka Global je pivo Goesser Ice podražilo za 43,78 odstotka na okrogle tri evre, v lokalu Rustika v City centru Celje se je kratka kava z mlekom podražila za slabo tretjino na 1,20 evra.

Terme presenetile

Presenečenje tokratne črne liste pa je, da so se na njej znašli tudi ponudniki termalnih storitev, kot so Terme Lendava, Terme Olimia, Snovik in Atlantis. Med njimi je Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije, izpostavila Terme Olimia, kjer se je poleg že omenjene kave in koktajla podražila otroška karta za triurno vikend kopanje; in sicer za 28,36 odstotka na 7,5 evra, karta za celodnevno vikend kopanje za odrasle pa za slabih 20 odstotkov na 12 evrov.

V Termah Olimia so podražitve storitev pojasnili z zvišanjem ravni njihove kakovosti, s čimer pa se na zvezi ne morejo strinjati. "Morda mislijo, da bodo k njim odslej hodili le še tujci," je dejala Kutinova.

Podražila so se tudi kosila, topli napitki iz avtomata, parkiranje, kruh, cigarete, časopisi in revije, je dejala Kutinova in vnovič opozorila na dvig cen bančnih storitev, ki pa je bil izpeljan že bistveno pred uvedbo evra. Kot je pojasnil Boštjan Krisper iz ZPS, se je v obdobju od januarja 2005 pa do zdaj spletni plačilni nalog v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) podražil za 252 odstotkov na 0,63 evra ali 151 tolarjev.

Bančne podražitve

Med novejšimi podražitvami bančnih storitev pa je izpostavil banko Volksbank s 50-odstotno podražitvijo plačilnega naloga prek spleta (na 0,30 evra ali 72 tolarjev); Banka Koper pa je za 21,2 odstotka na okroglih 0,40 evra ali 95,85 tolarja podražila storitev dviga gotovine na bankomatu druge banke.

Tudi drugi val podražitev?

V ZPS menijo, da preko 750 prejetih prijav s strani potrošnikov v dobrih 10 dneh dokazuje, da so uspeli mobilizirati potrošnike k preverjanju cen in pazljivejšemu ravnanju z drobižem. S spremljanjem cen nameravajo v ZPS nadaljevati tudi v prihodnje, saj je praksa v drugih državah EU pokazala, da se drugi val podražitev običajno pojavi mesec dni po uvedbi evra, je dejala Kutinova.

Ob tem je dodala, da je število dosedanjih prijav primerljivo s številom, ki ga je avstrijska potrošniška organizacija zabeležila v celem letu. Spomnimo, da je celotna črna lista ZPS dostopna na spletni strani zveze in na www.evropotrosnik.si.