Društvo MDS za oblikovanje Adriine uprave z javnim razpisom

MDS predlaga, da naj skupščina naloži NS izvedbo javnega razpisa za največ dva člana uprave.

Objavljeno
07. november 2011 09.58
Posodobljeno
07. november 2011 09.58
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Društvo Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (MDS) je za skupščino Adrie Airways, ki bo 30. novembra, podalo nasprotni predlog v zvezi s prehodom na dvotirni sistem upravljanja. V društvu predlagajo, da skupščina naloži novoizvoljenemu nadzornemu svetu izvedbo javnega razpisa za člane uprave, ki naj ne šteje več kot dva člana, piše STA.

Kot so v nedeljo sporočili iz društva MDS, menijo, da je zaradi novele zakona o gospodarskih družbah pod vprašajem "morebitna pravna legitimiteta" imenovanja sedanjega izvršnega direktorja Adrie Airways Klemena Boštjančiča za predsednika ali člana uprave Adrie, saj je bil pred tem član nadzornega sveta Vegrada, ki je končal v stečaju.

Državni zbor je namreč na svoji izredni seji 2. novembra ponovno potrdil spremembo zakona o gospodarskih družbah, ki med drugim prepoveduje opravljanje funkcije nadzora in upravljanja osebam, ki so prej bile v upravi ali nadzornem svetu družbe, ki je šla v stečaj. Zato po mnenju društva obstaja velika nevarnosti, da bi registrsko sodišče zavrnilo vpis enega od možnih kandidatov za člana ali predsednika uprave.

Delničarju Adrie in vodji odbora malih delničarjev Adrie pri društvu MDS Petru Marnu se zato zdi smiselno, da se objavi javni razpis, s čimer bi se izognili vsem morebitnim pravnim dilemam še pred imenovanjem novih članov uprave. Zato v svojem nasprotnem predlogu k 4. točki dnevnega reda predlaga, naj skupščina naloži novoimenovanemu nadzornemu svetu, da najkasneje v 30 dneh po njegovem konstituiranju izvede javni razpis za člane uprave družbe.

Ob tem društvo poziva lastnike, naj bo uprava Adrie vitka in operativna, torej z enim ali največ dvema članoma. Hkrati poziva, naj "resno prevetrijo organizacijo dela v družbi, povečajo standarde osebne odgovornosti posameznih vodij oziroma direktorjev, saj bodo njihove odločitve sprejete v letošnjem letu odražale poslovne rezultate že v letu 2012".

Lastniki Adrie Airways bodo na skupščini 30. novembra poleg zmanjšanja osnovnega kapitala odločali o ponovni uvedbi dvotirnega sistema upravljanja, po katerem bosta upravni odbor nadomestila uprava in nadzorni svet. Za nadzornike, katerih naloga bo tudi imenovanje nove uprave družbe, so predlagani Sergej Goriup, Vinko Može, Tadej Krašovec in Tone Pekolj.