Država bo Dars dokapitalizirala skozi lastništvo nad avtocestami

Skupščina Družbe za avtoceste v RS (Dars) je podprla dokapitalizacijo s stvarnimi vložki v vrednosti 2,3 milijarde evrov, je po skupščini novinarjem povedala predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik.

Objavljeno
14. marec 2011 11.41
Posodobljeno
14. marec 2011 11.41
Ka. L., delo.si
Ka. L., delo.si
Ljubljana - Dars sicer ne bo prejel denarja, ampak bo država nanj prenesla lastništvo avtocest. Država, ki je lastnica Darsa, bo osnovni kapital, ki zdaj znaša 212.823 evrov, povečala s stvarnim vložkom v višini 2,3 milijarde evrov. Osnovni kapital Darsa se bo povečal z izdajo 55.587.192 delnic z emisijsko vrednostjo 41,73 evra, za preostanek v višini 26,93 evra pa se bodo povečale kapitalske rezerve.

Skladno z vladnim sklepom je predmet stvarnega vložka razlika med terjatvami države do Darsa v višini 2,75 milijarde evrov in knjigovodsko vrednostjo zemljišč v državni lasti, na katerih so avtoceste.

Za avtoceste odslej odgovoren izključno Dars

Državo k dokapitalizaciji s stvarnimi vložki zavezuje zakon o Darsu, ki je začel veljati decembra lani in na podlagi katerega Darsa v celoti prevzema financiranje gradnje ter obnavljanja avtocest in hitrih cest.

Skladno z omenjenim zakonom je Dars postal koncesionar in bo prihodnjih 50 let lastnik skoraj 800 kilometrov avtocest, priključkov in počivališč. Z dokapitalizacijo pa bo država pokrila še razliko med terjatvami, ki jih ima do Darsa, in knjigovodsko vrednostjo zemljišč, na katerih so avtoceste in ki so še vedno v njeni lasti.

Skupščina je danes odločila tudi o novem statutu Darsa in podprla nasprotni predlog države. Medtem ko je uprava predlagala, da mora imeti član uprave najmanj tri leta izkušenj na vodilnih mestih, država to obdobje podaljšuje na pet let. Skladno s skupščinskim sklepom bo nadzorni svet Darsa imenoval tako predsednika kot člane uprave, medtem ko je uprava družbe predlagala, da nadzorniki imenujejo le predsednika uprave, člane uprave pa na predlog predsednika uprave.

Bilančni dobiček Darsa za leto 2010 v višini 8,2 milijona evrov se bo skladno s sklepom skupščine namenil za druge rezerve iz dobička.