E-plačniki ob prehodu na evro izločeni iz sistema

Na prehodu s tolarskega v evrski plačilni sistem bodo najdlje iz sistema izločeni uporabniki e-plačilnih storitev, pri večini bank celo več kot štiri dni.

Objavljeno
28. december 2006 07.00
Ljubljana – Banke, bankomati, terminali POS in očitno – vsaj po mrzličnem nakupovanju začetnih paketov evrov sodeč – tudi državljani so pripravljeni na prehod s tolarskega v evrski plačilni sistem. Ta naj bi po besedah predstavnikov Združenja bank in Bankarta potekal brez težav in bil večinoma končan v nekaj urah, dokončan pa najpozneje do konca prvega januarja. Najdlje bodo iz sistema izločeni uporabniki e-plačilnih storitev, pri večini bank celo več kot štiri dni. Najbolj pa se utegne zatikati trgovcem in gostincem, ki bi lahko imeli težave pri obveznem vračanju evrske gotovine takoj po prehodu v novo leto, s čimer bodo v prekršku.

Ti so namreč pokupili izjemno malo poslovnih začetnih paketov evrov in se največkrat obnašajo po načelu »bomo že zadnji trenutek reševali zadeve«, so opozorili na včerajšnji novinarski konferenci. Kako majhen je delež trgovcev, ki so se oskrbeli s paketi, nam niso hoteli razkriti, so pa dejali, da je njihovo število »izjemno majhno«. Kot mogoči vzrok za njihovo ravnanje je predsednik Združenja bank Dušan Hočevar navedel optimizacijo stroškov, a hkrati opozoril: »Če po novem letu potrošnikom ne bodo vračali evrov, se bodo po zakonu o uvedbi evra znašli v prekršku.« Poleg tega bi se tako nepotrebno podaljšalo izločevanje tolarske gotovine iz obtoka. »In zato to priložnost izkoriščamo kot zadnje opozorilo trgovcem pred vzletom letala,« so bili slikoviti, a odločni bankirji.

Plačevanje z najbolj razširjenimi elektronskimi plačilnimi sredstvi (bankomati, terminali POS) bo onemogočeno nekaj ur, a si v tem času uporabniki ne bodo mogli pomagati niti z e-bančništvom. Prav nasprotno: večina bank bo tovrstne transakcije onemogočila že jutri popoldne oziroma zvečer in jih ponovno aktivirala šele na prvi delovni dan (torej 3. 1.) prihodnjega leta. Na ta dan bodo izvedena tudi vsa naročila, ki bodo prejeta v vmesnem obdobju.

Več o tem preberite v četrtkovem tiskanem Delu