ECB minuli teden odkupila za 9,52 milijarde evrov obveznic

EBC ne izda, katere obveznice ranljivih članic kupuje.

Objavljeno
07. november 2011 15.41
Posodobljeno
07. november 2011 15.41
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Frankfurt - Evropska centralna banka (ECB) je minuli odkupila za 9,52 milijarde evrov obveznic ranljivih članic območja evra, kar je precej več kot predhodni teden, ko jih je odkupila za štiri milijarde evrov. Skupno je od lanske pomladi kupila že za 183 milijard evrov obveznic, piše STA.

ECB želi s tem ukrepom preprečiti, da bi se razširila tudi na druge kritične države, kot sta Italija in Španija. ECB sicer ne izda, katere obveznice kupuje.

Osrednja denarna ustanova območja evra obveznice intenzivno odkupuje od 8. avgusta. Za ta ukrep se je odločila zaradi pritiskov kapitalskih trgov na Italijo in Španijo. Ti so se tako stopnjevali, da so obrestne mere na obveznice teh dveh držav dosegle rekordne vrednosti in so se nevarno bližale meji, ki Rimu in Madridu ne bi več omogočala vzdržnega zadolževanja.

Nadaljnja usoda programa odkupovanja državnih obveznic ranljivih evrskih držav ni povsem jasna, a vseeno gre pričakovati, da bo ECB do začetka delovanja finančno in institucionalno okrepljenega EFSF še naprej na ta način prispevala k stabilizaciji območja evra. Novi predsednik ECB Mario Draghi je glede nadaljnje usode tega programa minuli četrtek po seji Sveta ECB le ponovil, da je program odkupa državnih obveznic začasen ukrep, ki je omejen v obsegu in upravičen za ustrezno zagotavljanje denarne politike.