»ECB ne bo rešavala evra, ampak ga bodo politiki«

Predsednik nemške centralne banke Jens Weidmann je tako izrazil mnenje o eni izmed možnih rešitev evra.

Objavljeno
14. november 2011 11.29
Posodobljeno
14. november 2011 11.45
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

London, Berlin - Samo politiki lahko rešijo dolžniško krizo v nekaterih članicah evrskega območja in ne Evropska centralna banka (ECB), je v pogovoru za britanski poslovni časnik Financial Times povedal predsednik nemške centralne banke Bundesbank Jens Weidmann, s čimer je spet jasno izrazil nemško stališče do, tako svetovni borzni analitiki, edine možnosti za obrambo evra.

Weidmann je prepričan, da bi ECB v vlogi posojilodajalca državam v skrajni sili dodatno povečala nestabilnost, s tem pa bi bila storjena tudi kršitev pravnega reda EU, saj temeljna pogodba unije to osrednji denarni ustanovi evrskega območja izrecno prepoveduje.

Po njegovih besedah je zategovanje lovk s strani politike po denarni politiki nevarno. »Če se bo denarna politika v območju evra odmikala od svojega mandata zagotavljanja cenovne stabilnosti in na koncu delovala celo v nasprotju s prepovedjo financiranja držav, ni na kocki nič manj kot njena verodostojnost, ki jo je skozi zagotavljanje stabilnih cen gradila skozi desetletja in se pri tem upirala pritiskom,« je bil jasen.

Weindmann se je s tem odzval na vse glasnejše pozive po tem, da bi morala ECB skozi možnost posojanja začasnemu skladu za zaščito evra (EFSF) okrepiti njegovo finančno moč, in na ugibanja, da bi utegnili biti v Frankfurtu v strahu pred širitvijo dolžniške krize na Italijo prisiljeni pristati na to vlogo. To bi pomenilo, da bi lahko v zameno za stroge ukrepe odkupovali državne obveznice članic območja evra in tako povečali zaupanje trgov, piše STA.

ECB v primerjavi z ZDA to počne zadržano

To ECB v omejenem obsegu že počne skoraj leto in pol, saj na sekundarnem trgu odkupuje državne obveznice ranljivih članic območja evra, zadnje čase predvsem italijanske in španske. A pri tem početju je v primerjavi z npr. ameriško centralno banko zelo zadržana.

Vse več strokovnjakov meni, da bi sistemska zaveza ECB k tovrstnemu poseganju na trgu umirila dolžniško krizo v evrskem območju, če bi ta ukrep seveda spremljale jasne zaveze k javnofinančni konsolidaciji in tesnejši fiskalni povezanosti. V Berlinu temu nasprotujejo, prav tako so do takšnih predlogov zadržani v sami ECB.