EFSF je pripravljen pomagati Italiji

Klaus Regling, EFSF: Italiji se izteka čas. Potrebuje delujočo vlado. Če se obrne na nas po pomoč, smo pripravljeni.

Objavljeno
11. november 2011 11.39
Posodobljeno
11. november 2011 11.39
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Berlin - Evropski sklad za zaščito evra (EFSF) je pripravljen pomagati Italiji, če bo ta zaprosila za njegovo pomoč, je v pogovoru, ki ga je danes objavilo več časnikov, dejal prvi mož sklada Klaus Regling. "Če se država na nas obrne s prošnjo za takojšnjo pomoč, smo pripravljeni," je zagotovil.

V pogovoru, ki ga je povzela francoska tiskovna agencija AFP, je sicer Regling ocenil, da se Italiji čas izteka. "Država potrebuje delujočo vlado kakor hitro je mogoče," je menil.

Hkrati je Regling opozoril, da je negotovost na finančnih trgih otežila krepitev posojilne sposobnosti sklada s 440 na 1000 milijard evrov, piše STA. "A tega še vedno ne izključujem," je dodal.

Potencialni vlagatelji bodo verjetno previdnejši in bodo hoteli vedeti, v katere države bo šel njihov denar, preden se bodo odločili za vlaganje v sklad. "Ne pričakujte, da bo do decembra nekje na zalogi par 100 milijard, ki bodo čakale na uporabo v naših novih instrumentih," je izpostavil Regling. A hkrati razpolaganje s takšno vsoto denarja sploh ni potrebno, sklad pa bi moral biti sposoben zagotoviti sredstva, ki jih bo potreboval.

EFSF bi trenutno lahko na voljo postavil med 250 in 300 milijard evrov posojil, saj je nekaj denarja že rezerviranega za Irsko, Portugalsko in Grčijo. Decembra pa naj bi začel izdajati kratkoročne dolžniške papirje z rokom zapadlosti tri, šest in 12 mesecev. S tem denarjem bi sklad lahko hitro posredoval na trgih in kupil obveznice držav v težavah ali dokapitaliziral banke, še poroča AFP.