Energetska sanacija javnih stavb delno učinkovita

Revizija: ministrstva so za dogovor o delitvi sredstev potrebovala tri leta. Slab je tudi izkoristek programa.

Objavljeno
28. december 2011 18.35
Posodobljeno
28. december 2011 18.35
Anže Voh Boštic, gospodarstvo
Anže Voh Boštic, gospodarstvo
Ljubljana – Ministrstva so potrebovala kar tri leta, da so se dogovorila, katere stavbe bodo energetsko sanirala. Zaradi dolgotrajnih postopkov in nejasnih kriterijev je računsko sodišče sanacijo ocenilo za le delno učinkovito.

V reviziji učinkovitosti programa energetske sanacije stavb računsko sodišče ugotavlja, da je bilo 96 milijonov evrov za energetsko sanacijo stavb na voljo že leta 2007. Dve leti pozneje je vlada energetsko sanacijo opredelila za protikrizni ukrep za pospešitev gospodarstva, a kjub temu so se ministrstvo za gospodarstvo, Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (SVLR) ter ministrstvo za zdravje usklajevali še eno leto. Šele lani so tako objavili prvi razpis za izbor stavb.

Slab je tudi izkoristek programa. Prvotno so načrtovali, da bodo sanacijo izvedli v sodelovanju z zasebnim sektorjem, pri čemer bo zadnji prispeval 40 odstotkov sredstev. Tako bi bil program vreden 129 milijonov evrov. A država se je naknadno odločila, da bo investicije izvedla sama, sanirala pa bo le javne stavbe. Zato se je skupna vrednost projektov zmanjšala na le 57 milijonov evrov. Kaj je botrovalo tej odločitvi, nismo izvedeli. Na omenjenih ministrstvih so nam namreč odgovorili, da morajo poročilo najprej proučiti.

Nezanesljivi pa so tudi kriteriji za izbiro stavb, ki bodo deležne sanacije. Da bi zagotovili kar najučinkovitejšo porabo sredstev, so bile izbrane tiste, ki obratujejo vse dni v letu in 24 ur na dan. Sredstva so tako prve dobile bolnišnice. A sodišče ugotavlja, da pristojna ministrstva niso opravila dejanskih analiz energetske potratnosti stavb, na podlagi katerih bi lahko bolje razporedila sredstva. Država ima namreč v lasti približno 7500 objektov, ki bi jih morali analizirati tako glede energetske razsipnosti kot tudi glede lokacije in namena. Le z vključitvijo teh kriterijev bi bil program energetske sanacije učinkovit.

Računsko sodišče je prejšnji mesec začelo izvajati tudi revizijo smotrnosti poslovanja sedmih ministrstev in Eko sklada pri izvajanju ukrepov za učinkovito rabo energije.