Ernst & Young in Oxford Economics: Slovenija bo padla v recesijo

Po napovedih svetovalne agencije in ekonomskega inštituta je slovenska prošnja za pomoč vse bolj verjetna.

Objavljeno
28. september 2012 11.13
mpi*Euro
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Varčevalni ukrepi so v Sloveniji še poglobili padec gospodarske rasti, zaostrili težave bančnega sektorja in pokazali na potrebo po zunanji pomoči, ocenjujeta svetovalna agencija Ernst & Young in inštitut Oxford Economics, piše STA.

BDP naj bi se letos skrčil za 1,7 odstotka, nato pa se leta 2013 znova okrepil. Napovedi rasti za Slovenijo so slabe in pričakuje se, da bo država znova padla v recesijo, v makroekonomski napovedi za Slovenijo ugotavljata omenjeni instituciji.

Krčenje proračuna bo namreč privedlo do upada domačega povpraševanja, stanje na tekočem računu države pa se ne bo izboljšalo, vse dokler ne pride do oživitve gospodarstva območja evra, izpostavljata. Ernst & Young in Oxford Economics ob tem opozarjata na ponovno poslabšanje položaja večjih bank, kar navkljub neposredni pomoči s strani Evropske centralne banke (ECB) še dodatno pritiska na proračunske vire. Kljub nadaljnjim varčevalnim ukrepom proračunski primanjkljaj ostaja precej nad ciljem, postavljenim v dogovoru z EU.

Finančni injekciji EU bi sledili pritiski na zmanjšanje javne porabe

»To je pripeljalo do ostrega znižanja bonitetne vrednosti in zato je vse bolj verjetno, da bo tudi Slovenija ena od držav, ki bo morala zaprositi za finančno pomoč Evropske unije,« navajata instituciji.

Ob tem sta prepričani, da bi finančna injekcija EU v naslednjem letu s stabilizacijo zaupanja in oživitvijo naložbene dejavnosti spodbudila ponovno gospodarsko rast. Na drugi strani pa bi to okrepilo tudi potrebo po zmanjšanju javne porabe in uvedbo ukrepov za znižanje dolga, kar bi upočasnilo gospodarsko okrevanje vse do leta 2014.

»Zunanja pomoč je lahko pogojena z uvedbo tehnične vlade, kar bi povečalo zaupanje tujih upnikov in pomagalo pri premagovanju napetosti v obstoječi koaliciji. A tudi če do te spremembe pride, še vedno obstajajo politične ovire pri izvajanju reform trga dela in socialne države v času hude gospodarske recesije,« ugotavljata Ernst & Young in Oxford Economics.