Evro dokončno nadomestil tolar

V Sloveniji, ki je 1. januarja uvedla skupno evropsko valuto, je od danes naprej zakonito plačilno sredstvo le evro. Tako se je zaključilo 14-dnevno obdobje dvojnega obtoka.

Objavljeno
15. januar 2007 08.19
Ljubljana - V Sloveniji, ki je 1. januarja uvedla skupno evropsko valuto, je od danes naprej zakonito plačilno sredstvo le evro. Država je valuto uvedla po načelu velikega poka, kar pomeni, da sta se tako knjižni denar kot gotovina v trenutku spremenila iz tolarjev v evre. Za gotovino je veljalo 14-dnevno obdobje, v katerem so potrošniki blago in storitve lahko plačevali v obeh valutah, to pa se je v nedeljo izteklo.

S 1. januarjem je tako plačilni promet v Sloveniji stekel izključno v evrih, za lažjo in hitrejšo zamenjavo gotovine pa so prodajalci blaga in storitev še 14 dni za plačilo sprejemali tako tolarje kot evre, preveč plačane zneske pa vračali le v evrih.

Slovenija je evro po načelu velikega poka uvedla kot prva od 13 držav EU, ki skupno evropsko valuto že imajo. Ostalih 12 evropskih držav je to storilo postopoma; evro so kot knjižni denar uvedle leta 1999 (Grčija leta 2001), evrsko gotovino pa leta 2002. Slovenija je imela tudi najkrajše obdobje dvojnega obtoka gotovine, praksa v ostalih državah območja evra pa je bila različna; od 28 dni do dveh mesecev.

Tolar je odšel v zgodovino

Tolar, ki je bil slovenska nacionalna valuta 15 let in je med prebivalci Slovenije užival visoko zaupanje, je s tem dokončno odšel v zgodovino. Za lažjo primerjavo in preračunavanje cen bo obdobje dvojnega označevanja cen v evrih in v tolarjih trajalo še do konca junija.

Tisti, ki jim bo v ponedeljek v denarnicah ostalo še kaj tolarske gotovine, bodo lahko tolarje v evre brezplačno zamenjali na bankah, hranilnicah in Pošti Slovenije do vključno 1. marca. Potem bo brezplačna zamenjava mogoča v Banki Slovenije.

Umik tolarske gotovine iz obtoka po ocenah Evropske komisije in Banke Slovenije poteka razmeroma hitro. Nekoliko počasneje poteka zbiranje tolarskih kovancev, za katere pričakujejo, da se jih bo kljub akcijam nekaterih bank in dobrodelnih organizacij iz obtoka vrnila le približno polovica.