“Evro ima lahko tudi negativne učinke”

Uspešen prevzem evra ne pomeni konca prizadevanj in čas za oddih vseh vpletenih v oblikovanje slovenske ekonomske politike, temveč začetek resnega dela, opozarjajo slovenski ekonomisti.

Objavljeno
04. januar 2007 11.27
Dušan Mramor
Ljubljana - Uspešen prevzem evra ne pomeni konca prizadevanj in čas za oddih vseh vpletenih v oblikovanje slovenske ekonomske politike, temveč začetek resnega dela, opozarjajo slovenski ekonomisti. "Če vladi ne bo uspelo, se lahko zgodi, da bodo prednosti izničene in bo gospodarstvo celo na slabšem, kot bi bilo s tolarjem. Poznamo kar nekaj primerov držav, ki so okusile tudi negativne posledice skupne valute," je pojasnil ekonomist Dušan Mramor.

"Vstop v območje evra prinaša vse prednosti, ki so bile v zadnjih treh letih neštetokrat pojasnjene, nekatere izmed njih pa realizirane že z dve in pol letnim sodelovanjem v ERM2. Vendar pa bodo vse te prednosti dale polni rezultat le, če bo vlada dobro razumela svojo novo vlogo in naredila vse, da bi jo odigrala dobro," meni Mramor.

"Del makroekonomske politike, ki jo je do sedaj odlično vodila Banka Slovenije, bo morala namreč nadomestiti z drugačnim vodenjem ekonomskih politik, za katere je odgovorna, in z nadaljnjo ustrezno prilagoditvijo ekonomskega sistema. To pa zahteva izredno disciplino, znanje in politično tudi zelo težke odločitve," je ocenil in sklenil, da je z evrom v vsakem primeru slovensko gospodarstvo vsaj na daljši rok veliko pridobilo.

Mencinger: Sprejem evra pomeni tudi sprejem denarne politike

Ekonomist in nekdanji rektor ljubljanske univerze Jože Mencinger je ocenil, da je "navdušenje nad "dosežkom" pravzaprav nepotrebno, saj se mu, tako kot mnogim drugim stvarem v preteklih 15 letih, ni bilo mogoče izogniti".

"V zdajšnji evforiji pa je povsem spregledano, da sprejem evra pomeni tudi sprejem denarne politike, prilagojene povprečju in velikim. Z vstopom v območje evra je Slovenija tudi dokončno izgubila še zadnjega od atributov nacionalnega gospodarstva. Zdaj smo bolj "republiško" gospodarstvo, kot smo bili takrat, ko smo nacionalno gospodarstvo šele začeli ustvarjati," je ocenil Mencinger.

Kot pravi, morda to sploh ni slabo, a veliko razlogov za proslavljanje vendarle ne vidi. "Ne zaradi izgubljene "državnosti" ali nostalgije, bolj zaradi neupravičenih pričakovanj o le pozitivnih učinkih evra," je povedal.

Mencinger je priznal, da vstop Slovenije kot edine nove članice EU v območje evra vendarle kaže, "da sta bila gospodarska politika in spreminjanje gospodarskega sistema, ki sta temeljila na počasnem hitenju, zavračanju naukov mednarodnih finančnih institucij in obotavljanju pri prodaji premoženja, dobra temelja za izpolnitev kriterijev".