Evro med Evropejci še vedno slabo zapisan

Skupna evropska valuta evro niti po osmih letih uradnega obstoja ni uspela pridobiti naklonjenosti večine državljanov članic območja z evrom, kaže anketa v britanskem dnevniku Financial Times.

Objavljeno
29. januar 2007 12.47
London - Skupna evropska valuta evro niti po osmih letih uradnega obstoja ni uspela pridobiti naklonjenosti večine državljanov članic območja z evrom, kažejo rezultati ankete, ki jo v današnji izdaji objavlja britanski dnevnik Financial Times (FT). Več kot dve tretjini anketirancev v največjih članicah, kjer uporabljajo evro, meni, da ima skupni evropski denar negativen vpliv na razvoj domačih gospodarstev.

Do evra so najbolj negativno nastrojeni na Apeninskem polotoku, saj skoraj 80 odstotkov italijanskih anketirancev meni, da skupna evropska valuta negativno vpliva na italijansko gospodarstvo. Več kot dve tretjini anketirancev se je o vplivu evra na domače gospodarstvo negativno opredelilo še v Franciji ter Španiji, medtem ko je v Nemčiji ta odstotek nekoliko nižji in ne presega 60 odstotkov.

Sta pa zato skoraj dve tretjini nemških anketirancev tudi pet let po pričetku obtoka evra kot skupne valute še vedno bolj naklonjeni nekdanji nemški marki. Tudi med vsemi anketiranci je delež bolj naklonjenih do nekdanje valute večji od 50 odstotkov.

Nekoliko bolj spodbudno sliko dajejo odgovori anketirancev na vprašanje o vplivu evra na celotno gospodarstvo Evropske unije. Kot izrazito negativnega ga je ocenilo le nekaj več kot dvajset odstotkov vseh vprašanih, medtem ko se ostali bodisi niso želeli ali mogli izjasniti bodisi so evro v tej luči pozitivno ocenili. Francozi in Italijani so imeli tudi v tem primeru najbolj odklonilen odnos, medtem ko so bili v Španiji in Nemčiji glede učinkov skupne valute na razvoj evropskega gospodarstva precej bolj optimistični.

Anketa, ki jo je med 5314 odraslimi osebami v petih največjih članicah EU (Nemčija, Francija, Italija, Španija ter Velika Britanija) v obdobju med 10. in 22. januarjem za FT izvedla ameriška tržnoraziskovalna družba Harris Interactive, razkriva še negativen odnos 45 odstotkov vseh anketirancev do vstopa Romunije in Bolgarije v EU, nizka pričakovanja večine glede osebnega finančnega stanja v letu 2007 in prevladujoče mnenje, da priseljevanje negativno vpliva na osebne dohodke v domačih gospodarstvih.

Med državljani pesimizem vlada ravno v obdobju, ko v območju evra prihaja do gospodarskega okrevanja. Njegov voz najmočneje vleče prav največje evropsko gospodarstvo Nemčija, kjer so ekonomski kazalci v zadnjem obdobju zelo spodbudni, še piše FT.