Evropska komisija pohvalila Slovenijo

Evropska komisija je potrdila, da poteka uvajanje evra hitro in uspešno ter zaenkrat brez večjih težav. Evropska centralna banka je še bolj optimistična.

Objavljeno
05. januar 2007 16.22
Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia
Bruselj - Evropska komisija je potrdila, da poteka uvajanje evra hitro in uspešno ter zaenkrat brez večjih težav. Po zgolj nekaj delovnih dneh je evro v denarnicah in torbicah Slovencev že v veliki meri zamenjal tolarje. Vse kaže, da bodo tolarski bankovci in kovanci umaknjeni iz obtoka že precej pred sredino januarja, ko bo končano obdobje dvojnega obtoka, ugotavlja komisija v današnjem poročilu o uvajanju Evra v Sloveniji.

»Prevzem evra v Sloveniji poteka zelo hitro in brez zapletov. To kaže, da so Slovenci izkoristili izkušnje prve skupine držav članic območja evra, hkrati pa je to tudi dokaz odličnih priprav,« je povedal evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia.

Evropska centralna banka zadovoljna z evrsko Slovenijo

Zadovoljstvo nad vstopom Slovenije v območje evra je medtem izrazil tudi predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet.

"Z navdušenjem ugotavljamo, da imamo sedaj v območju evra trinajst držav in 315 milijonov prebivalcev. Ravno tako z velikim veseljem pozdravljamo guvernerja Banke Slovenije Mitja Gasparija kot polnopravnega člana v našem organu odločanja, Svetu Evropske centralne banke. Skupaj bomo še naprej zagotavljali stabilnost cen v območju evra in tako izpolnjevali našo temeljno nalogo," je zapisal Trichet.

"Z Banko Slovenije in vsemi organi na nacionalni in evropski ravni smo vzorno sodelovali in tako utrli pot za nemoten prehod, vse vpletene strani pa so med pripravo in izvedbo zamenjave gotovine v evro opravile izjemno delo," je Slovenijo pohvalil prvi mož ECB. Po njegovem mnenju vstop Slovenije v ekonomsko in monetarno unijo manj kot tri leta po pridružitvi države Evropski uniji kaže, da "nismo zaprta družba, ampak območje, odprto za vse, ki izpolnjujejo kriterije iz Maastrichtske pogodbe, kar je Slovenija tudi dosegla". "Slovenija je lahko zares ponosna, saj je pokazala, da je kriterije izpolnila z uspešnim in plodnim delom in zato še enkrat bravo," je zapisal Trichet.

Slovenski prehod na evro s 1. januarjem poteka gladko. Gotovinska plačila v evrih postajajo že stalnica in naj bi povsem prevladala precej pred iztekom 14-dnevnega obdobja dvojnega obtoka, kot ga predvideva načrtu za prehod na evro.

Vse več Slovencev z evrskimi bankovci

Četrtega januarja zvečer je po dnevni anketi, ki je bila za Komisijo izvedena med slovenskim prebivalstvom, že 39 odstotkov Slovencev zatrjevalo, da imajo v denarnicah samo bankovce v evrih, še 31 odstotkov pa, da jim je ostalo le nekaj tolarskih.

Ob prvem delovnem dnevu po uvedbi evra, so v Sloveniji do konca delovnega dne v banke umaknili iz obtoka približno 40 odstotkov tolarjev. Od začetka januarja namreč banke v Sloveniji izdajajo le evre, trgovci pa kupcem vračajo le evrsko gotovino. Potem ko je bilo v bankah v prvih dveh delovnih dneh precej živahno, saj je mnogo strank želelo čim prej zamenjati tolarje za evre, se zdaj položaj umirja.

Evrska gotovina se povečuje

Med umikom slovenskega tolarja iz obtoka se gotovinska plačila v evrih stalno povečujejo. V četrtek 4. januarja zvečer so obsegala že več kot polovico vseh gotovinskih plačil, ugotavlja Evropska komisija in dodaja, da je to primerljivo z izkušnjo iz leta 2002, ko je bila evrska gotovina uvedena v članicah območja z evrom.

Stoodstotni delež naj bi evrska gotovinska plačila dosegla v nekaj dneh. Podatki tudi kažejo, da so se banke v Sloveniji do konca leta 2006 oskrbele z 772 milijoni evrov bankovcev in 250 milijonov kosov kovancev v vrednosti približno 84 milijonov evrov. Skupaj 450.000 kompletov kovancev evrov v vrednosti po 12,52 evra, namenjenih prebivalcem, je bilo v decembru razprodanih, prav tako 150.000 začetnih kompletov, vrednih po 201 evro, ki so bili namenjeni trgovcem in podjetjem.

Komisija tudi o dvojnem označevanju cen

Komisija je še zapisala, da se bo dvojno označevanje cen po zakonu nadaljevalo do sredine leta 2007, porabnike pa oblasti pozivajo, naj bodo pozorni na morebitne neupravičene podražitve. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) državljane naproša, naj jo obveščajo o večjih dvigih cen ter ji v dokaz predložijo stare tolarske in nove račune v evrih. Potem ko jih na ZPS preverijo, večje dvige cen redno objavljajo. Glede na zadnje poročilo ZPS je bilo večje podražitve med drugim opaziti pri parkirninah v nekaterih mestih, ponekod pri hitro pripravljeni hrani in prigrizkih, pri nekaterih časopisih in revijah. Tovrstna praksa poročanja pomaga potrošnikom, da podražitve takoj opazijo, in tako prispeva k omejevanju števila zlorab, pojasnjujejo v Bruslju.

Več o uvajanju Evra v Sloveniji v poročilu Evropske komisije (dokument je v pdf obliki).