V banke 200 milijard evrov

NLB je izpolnil zahtevo evropskega bančnega regulatorja po boljšem kapitalu, NKBM v dokapitalizacijo še letos.

Objavljeno
03. oktober 2012 17.27
Posodobljeno
03. oktober 2012 17.32
iza_nlb
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Ljubljana - Banke v območju evra so od decembra lani do polovice letošnjega leta svoj kapital okrepile za več kot 200 milijard evrov, ugotavlja Evropska bančna agencija (Eba). NLB je zahteve Ebe dosegla s povečanjem kapitalske pozicije za dobre pol milijarde evrov.

Eba je objavila končne rezultate, kako so evropske sistemske banke spoštovale njeno zahtevo po višji kapitalski ustreznosti. Spomnimo, evropski bančni regulator je od bank zahteval, naj do 30. junija letos okrepijo svoj kapital, tako da bo kapitalski količniki dosegal devet odstotkov najkakovostnega kapitala (Core Tier 1). Zato je država NLB zagotovila 320 milijonov evrov hibridnega posojila, paradržavna sklada Kad in Sod pa sta – ker je belgijski KBC v zadnjem trenutku odstopil od namere po dokapitalizaciji – po hitrem postopku dokapitalizirala NLB z 61 milijoni evrov. Poleg tega je banka odkupila obstoječe podrejene instrumente in iz tega realizirala dobičke, ki se vštevajo v kapital banke, ter izvedla ukrepe za sproščanje porabe kapitala.

NLB je bila ena od sedmih bank, ki so pri dokapitalizaciji potrebovale državno pomoč, je že julija ugotovila Eba. Sicer pa je vseh 27 bank, od katerih je Eba zahtevala povečanje kapitala, skupaj zbralo 116 milijard evrov dodatnega kapitala, kar je 40 milijard več od zahtevanega. Skupaj z grškimi in nekaterimi drugimi bankami – te so bile od vzorca ostalih 27 bank izločene zaradi drugih programov dokapitalizacij – pa se je kapital bank okrepil za dobrih 200 milijard evrov, so sporočili z Ebe.

NKBM z dokapitalizacijo do konca leta

Ker je NKBM lani zahteve Ebe že izpolnjevala, ji bančna agencija ni naložila povečanja kapitala. Medtem se je mariborski banki kapitalska ustreznost zmanjšala, zato nameravajo v NKBM devetodstotni količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala doseči do konca leta. V banki potekajo aktivnosti v zvezi z morebitnim odkupom podrejenih instrumentov in dokapitalizacijo, do konca leta pa nameravajo prodati Zavarovalnico Maribor, so po včerajšnji seji nadzornikov sporočili iz banke.

»Akcijski načrt izboljšanja kapitalske ustreznosti banke predvideva kombinacijo več načrtovanih aktivnosti. V banki smo pripravljeni na različne možnosti izvedbe, verjamemo v uspešnost načrtovanih aktivnosti in pričakujemo, da bodo pozitivno vplivale na ugled banke in prispevale k boljšemu poslovanju,« pojasnjuje Aleš Hauc, predsednik uprave NKBM.