Evropski parlament za zaostritev pravil glede prodaje na kratko

Nova pravila morajo formalno potrditi še države članice, veljati pa naj bi začela novembra prihodnje leto.

Objavljeno
15. november 2011 14.57
Posodobljeno
15. november 2011 15.03
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Strasbourg - Evropski parlament je danes v Strasbourgu z veliko večino potrdil strožja pravila glede prodaj na kratko in trgovanja z izmenjavami posojilnega tveganja (CDS), ki so lahko orodje za špekulacije in destabilizirajo finančne trge. Nova ureditev med drugim prepoveduje trgovanje s t.i. golimi CDS na državni dolg, kadar trg ne zahteva državnega dolga, poroča STA.

Cilj uredbe je zaostriti pravila glede prodaj na kratko in CDS, obenem pa finančnim regulatorjem omogočiti učinkovitejši in bolj usklajen odziv v primerih resne grožnje stabilnosti finančnih trgov.

Špekulacije so bile pomemben dejavnik poglabljanja grške dolžniške krize, čeprav je bil njen osnovni povod slab javnofinančni položaj Grčije ob nezmožnosti manipulacij z nacionalno valuto.

Med pogostimi in najbolj tveganimi špekulacijami je bilo trgovanje z golimi CDS - trgovanje z izmenjavami posojilnega tveganja na sekundarnih trgih, ko banke in druge finančne ustanove kupujejo te zavarovalne pogodbe, ne da bi imele v lasti državne obveznice, za katere so CDS sklenjene. Še naprej bodo dovoljene primarne CDS, ki jih sklenejo lastniki državnih obveznic in ustanove, ki prevzamejo zavarovanje nezmožnosti odplačila obveznosti, ostale pa bodo prepovedane.

Takšno prepoved bodo regulatorji za največ 12 mesecev lahko odpravili le, če bo onemogočala normalno delovanje državnega dolga in CDS na državni dolg.

Glede prodaj na kratko nova pravila zahtevajo preglednost in poročanje. Vlagatelji bodo tako morali regulatorjem razkriti obsežne kratke pozicije pri vrednostnih ali dolžniških papirjih.

Nacionalni regulatorji in v določenih primerih tudi novi evropski regulator finančnega trga Esma bodo dobili jasne pristojnosti, da v izrednih okoliščinah z usklajenimi ukrepi omejijo prodaje na kratko. Usklajevalna loga Esme bo v teh primerih precej večja kot pri CDS.

Nova uredba bo nasploh zaostrila pravila glede poročanja nacionalnim in evropskemu regulatorju glede prodaj na kratko in CDS. To bo tem organom omogočilo hitrejši odziv na potencialna tržna tveganja, še piše STA.