Fed ne bo spreminjal denarne politike

Po oceni Fed se je gospodarska rast malce popravila, vendar pa ostajajo bistvena tveganja na svetovnih finančnih trgih.

Objavljeno
02. november 2011 18.12
Posodobljeno
02. november 2011 18.23
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Washington - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes po dvodnevnem zasedanju ni spreminjal monetarne politike z morebitnimi dodatnimi ukrepi za stimulacijo rasti. Centralna banka je sicer zmerno optimistična nad trenutnimi razmerami. Izjava FOMC je bila sprejeta z devetimi glasovi proti enemu. Predsednik Feda iz Chicaga Charles Evans pa bi želel videti v izjavi napoved dodatnih stimulacijskih ukrepov.

Po oceni Federal Reserve (Fed) se je gospodarska rast malce popravila, vendar pa ostajajo bistvena tveganja, vključno z nestabilnostjo na svetovnih finančnih trgih. Na prvem mestu je napovedani grški referendum o zadnjih ukrepi EU za pomoč Grčiji oziroma bankam, ki jim v primeru bankrota države grozi podobna usoda.

Inflacija se je, glede na sporočilo FOMC septembra umirila. Osnovna inflacija brez cen energije in hrane je bila septembra na letni ravni 1,6-odstotna, kar je skladno s politiko Feda. Skupna inflacija je bila sicer 2,9-odstotna oziroma najvišja od oktobra 2008.

Poraba gospodinjstev se je v zadnjih mesecih nekoliko pospešila in FOMC pričakuje nadaljevanje zmerne gospodarske rasti v nekaj naslednjih četrtletjih, pri čemer pa bo stopnja brezposelnosti, ki je trenutno pri 9,1 odstotka, padala le postopoma.

Ključna obrestna mera po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar ostaja na med 0 do 0,25 odstotka, kjer je že od decembra 2008. FOMC tudi ni spreminjal napovedi, da bo takšna ostala do sredine leta 2013.

Fed bo nadaljeval s svojim zadnjim stimulacijskim ukrepom, kar je kupovanje dolgoročnih državnih obveznic in prodajanje kratkoročnih v vrednosti 400 milijard dolarjev. Obenem bo še naprej odkupoval vrednostne papirje na osnovi hipotekarnih posojil. Predsednik Feda Ben Bernanke bo imel danes sicer novinarsko konferenco, banka pa bo izdala svojo oceno gospodarskih gibanj do leta 2014.