Finančno ministrstvo ugovarja napovedi Evropske komisije

Evropska komisija v najnovejši napovedi znižuje gospodarsko rast Slovenije in veča njen javnofinančni primanjkljaj. 

Objavljeno
10. november 2011 15.34
Posodobljeno
10. november 2011 15.34
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Evropska komisija v najnovejši napovedi za Slovenijo ni upoštevala omejevanja izdatkov, ki je vključeno v že sprejeti državni proračun za leto 2012. Poleg tega potekajo postopki, ki naj bi omogočili sprejetje interventnega zakona še pred koncem tega leta, so se na finančnem ministrstvu odzvali na poslabšanje napovedi.

Evropska komisija je v danes objavljeni jesenski gospodarski napovedi znižala oceno rasti slovenskega gospodarstva v letu 2012 za 1,5 odstotne točke na en odstotek. V letu 2013 pa naj bi se obseg bruto domačega proizvoda (BDP) okrepil za 1,5 odstotka. Javnofinančni primanjkljaj naj bi ob nespremenjenih politikah v letu 2012 znašal 5,3 odstotka in v letu pozneje 5,7 odstotka BDP, poroča STA.

Komisija ob tem ugotavlja, da se je strukturni primanjkljaj v letošnjem letu znižal za 0,9 odstotka in s tem priznava, da so bili uspešno izvedeni napori za znižanje primanjkljaja skladno z zahtevami postopka za odpravo presežnega primanjkljaja, ugotavljajo na finančnem ministrstvu.

Ob tem dodajajo, da bo nova vlada, takoj ko bo operativna, lahko v začetku naslednjega leta pripravila rebalans proračuna, ki bo podlaga za vse ostale potrebne ukrepe za doseganje javnofinančne konsolidacije, kot je predvidena v programu stabilnosti.

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pa ugotavljajo, da so napovedi Evropske komisije skladne z njihovimi ugotovitvami, da so se v zadnjih mesecih razmere v evrskem območju pomembno spremenile. Komisija za območje evra predvideva le še 0,5-odstotno rast, kar bo vplivalo na občutno nižjo rast slovenskega izvoza, opozarjajo.

Poleg tega so se zaostrile tudi razmere na finančnih trgih, še posebej na trgih obveznic. Cena zadolževanja države se je močno povišala, kar se bo odrazilo tudi pri ceni zadolževanja slovenskega bančnega sektorja - ta je močno odvisen od virov financiranja na evrskem trgu - in na koncu slovenskih podjetij in državljanov. To pa bo seveda dodatno upočasnilo predvideno okrevanje.

Zaradi manjšega izvoza in oteženega dostopa do virov financiranja bo tako tudi rast investicij v prihodnjem letu nižja od pričakovane, to pa je v danes objavljeni napovedi pripoznala tudi Evropska komisija, so še sporočili iz Umarja, kjer že dlje časa opozarjajo na posledice odstopanja konsolidacije javnih financ in sprejemanja strukturnih reform.