Fitch svari ameriške banke pred Evropo

Bonitetna hiša Moody's pa je medtem znižala ocene dvanajstim nemškim bankam.

Objavljeno
17. november 2011 10.13
Posodobljeno
17. november 2011 10.13
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Frankfurt, New York - Bonitetna agencija Moody's je znižala bonitetno oceno dvanajstim nemškim državnim bankam. V poročilu so zapisali, da je znižanje ocene posledica dejstva, da bi banke težje pridobile dodatna finančna sredstva, če bi se znašle v težavah.

»Prihodnost bank je postala nesigurna, ko je vlada omejila vmešavanje v poslovanje bank in vse strožja pravila Evropske komisije pri zagotavljanju potrebnega kapitala«, so navedli kot pojasnilo.

Fitch svari ameriške banke pred Evropo

Bonitetna hiša Fitch pa je opozorila ameriške banke pred nevarno izpostavljenostjo pred Evropo. Opozorilo je imelo takojšnje posledice za borzne tečaje, ki so začeli strmo padati. Vrednost indeksa Dow Jones se je v nekaj urah zmanjšal za 1,6 točke. Fitch je dejal, da se bo stanje v ameriških bankah še poslabšalo, če se kriza v evroobmočju ne bo kmalu razrešila.

Bonitetna hiša je v pojasnilu izpostavila težave francoskih bank, ki so zaradi delnega odpisa dolgov ranljivih članic območja evra močno oslabele. Po podatkih agencije je izpostavljenost petih največjih ameriških bank do Francije ob koncu letošnjega drugega četrtletja znašala 188 milijard dolarjev, od tega do francoskih bank 114 milijard dolarjev.

Objava novice je imela v sredo za posledico ostro znižanje tečajev delnic ameriških bank, danes pa so na udaru tudi evropske banke. Indeks bančnega sektorja STOXX Europe 600 je doslej izgubil 0,7 odstotka. Vlagatelji so, ko gre za razreševanje težav dolžniške krize, vse bolj zaskrbljeni zaradi neodločnosti evropskih voditeljev.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je trenutno pri okoli 2255,90 točke, kar je 0,53 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v sredo.