Freddie Mac ustvaril 4,4 milijarde evrov izgube

Freddie Mac in Fannie Mae sta bili ustanovljeni, da pomagata znižati stroške lastništva hiš in stanovanj.

Objavljeno
03. november 2011 14.54
Posodobljeno
03. november 2011 15.08
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Washington - Ameriška hipotekarna družba Freddie Mac je v tretjem letošnjem četrtletju ustvarila šest milijard dolarjev (4,4 milijarde evrov) izgube, kar je skoraj dve milijardi več kot v enakem obdobju lani. Freddie Mac je ob tem zaprosil za državno pomoč prav tako v višini šestih milijard dolarjev, poroča STA.

Freddie Mac in sorodno podjetje Fannie Mae sta bili ustanovljeni, da pomagata znižati stroške lastništva hiš in stanovanj. Obe kupujeta hipotekarna posojila od posojilodajalcev ter jih prepakirata v vrednostne papirje, ki jih prodajata naprej z jamstvi pred propadom.

Obe podjetji imata v lasti ali pa jamčita za polovico ameriških hipotekarnih posojil. To je skupaj 31 milijonov posojil v vrednosti 5000 milijard dolarjev. Pred dvema letoma ju je popolnoma prevzela ameriška vlada, potem ko sta se tudi sami znašli pred propadom zaradi razpada stanovanjskega trga v ZDA.

Davkoplačevalci so za reševanje obeh družb doslej porabili že okoli 169 milijard dolarjev. Do leta 2014 država računa, da bo podjetji morala podpreti vsaj še z 51 milijardami dolarjev, v najbolj skrajnem primeru pa bo lahko zanje namenila še 142 milijard dolarjev.