Gneča na bankah, a je vse teklo normalno

Prvi delovni dan po uvedbi evra so na bankah zaznali rekordno zanimanje komitentov za elektronske storitve, velik je bil tudi naval tistih, ki so želeli zamenjati tolarsko gotovino v evre.

Objavljeno
03. januar 2007 20.47
Slovenci pred bančnimi okenci v pričakovanju svežih evrov
Ljubljana – Prvi delovni dan po uvedbi evra so na bankah zaznali rekordno zanimanje komitentov za elektronske storitve, velik je bil tudi naval tistih, ki so želeli zamenjati tolarsko gotovino v evre, plačilni promet v evrih pa je po zagotovilih bankirjev potekal brez zapletov. »Malo smo začudeni nad tolikšno gnečo pred bančnimi okenci, saj je časa za zamenjavo dovolj, dvojni obtok poteka do 14. januarja. Banke poročajo o občutnih obremenitvah. Nekateri podjetniki prihajajo še s tolarskimi nalogi in očitno so nekateri 'spali' čez praznike in niso poslušali opozoril. S takimi se morajo bančni delavci ukvarjati dlje časa, da jim pojasnijo, kako se nalogi pišejo po novem,« nam je povedal namestnik guvernerja Banke Slovenije Samo Nučič.

Po Nučičevih besedah so bile do 12. ure najbolj obremenjene sodobne elektronske tržne poti. »V NLB je naval zelo velik, zato je bila njihova mreža zelo obremenjena. Posledično je odzivnost sistema nekoliko slabša. Iz banke poročajo o štirikrat večji obremenitvi, kot je ob normalnem dnevu, oziroma dvakrat večji kot je ob izrednih obremenitvah. Pritisk na elektronsko banko je velik, veliko ljudi samo vpogleduje, saj jih zanima, kakšno je konvertirano stanje na njihovih računih. To se dogaja tudi v NKBM in drugih večjih bankah, v majhnih bankah pa ni težav. S sistemskega vidika pa je pomembnejše, da plačilni promet poteka normalno, brez težav, transakcije so bile izvedene normalno v žirokliringu. Kolegi ne poročajo o težavah, pa tudi v Banki Slovenije ne opažamo kakršnihkoli težav. Zadeve potekajo normalno,« je pojasnil Nučič.

Gneča na bankah se bo po Nučičevih predvidevanjih do petka zmanjšala, posledica sedanjega nepotrebnega navala pred okenci pa bo v tem, da se bodo tolarji prej umaknili iz obtoka. Kar zadeva bankomate in terminale POS, ni težav in delujejo. »Za zdaj gre vse dobro in upam, da bo še prihodnje dni tako dobro. Banke bomo še naprej intenzivno spremljali, v teh dneh pa bomo od njih zahtevali pogostejše poročanje in če se bo položaj umiril, bomo tudi mi zmanjšali svoje zahteve,« je dejal Samo Nučič.

Več v četrtkovem tiskanem Delu