Goriško obiskala gospodarska delegacija iz Šenghaja

Na poslovni konferenci so se pogovarjali o povečanju gospodarskega sodelovanja.

Objavljeno
16. november 2011 16.25
Posodobljeno
16. november 2011 16.43
K. Ž., Nova Gorica
K. Ž., Nova Gorica

Nova Gorica – Goriško je danes obiskala 15-članska gospodarska delegacija iz Šanghaja, ki se je s tukajšnjo lokalno skupnostjo in gospodarstveniki na poslovni konferenci pogovarjala o povečevanju gospodarskega sodelovanja. Obe območji medsebojno sodelujeta že več let, tudi na področju izobraževanja.

Mirjam Božič, direktorica območne gospodarske zbornice za severno Primorsko, poudarja, da Kitajci v zadnjih letih načrtno investirajo tudi v tujini, bodisi z lastniškimi deleži bodisi z nakupom podjetij. Na vprašanje, za katera področja gospodarskega sodelovanja se najbolj zanimajo na Goriškem, odgovarja: »Vsekakor je treba omeniti priložnost na področju turizma in pri okoljevarstvenih projektih, kajti tudi sami se ozaveščajo, da je zelena ekonomija zelo pomembna.«

Goriški gospodarstveniki bodo po besedah novogoriškega župana Mateja Arčona Kitajcem med drugim predstavili možnost v skupna vlaganja v nov igralniško-zabaviščni center, ki ga načrtuje Hit, naložbe na Lokvah, Euroinvest pa bo podrobneje predstavil tudi možnosti vlaganja v kaninsko smučišče in bovški turizem. V Goriških brdih jih bodo seznanili še s projektom term. Že spomladi bo prva izmenjava profesorjev in študentov med Tehniškim šolskim centrom Nova Gorica in šanghajskimi izobraževalnimi ustanovami.