Gospodarska rast v EU še vedno mizerna

BDP se je v EU v tretjem četrtletju okrepil za 0,2 odstotka, na letni ravni pa za 1,7 odstotka.

Objavljeno
15. november 2011 11.28
Posodobljeno
15. november 2011 11.51
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Luxembourg - Bruto domači proizvod (BDP) se je v celotni EU v letošnjem tretjem četrtletju rahlo okrepil za 0,2 odstotka, na letni ravni pa je bila rast v primerjavi z letom 2010 1,4-odstotna, je danes v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat.

Območje evra je med aprilom in junijem zabeležilo 1,6-odstotno gospodarsko rast na letni ravni, celotna EU pa 1,7 odstotno rast.

Upočasnitev rasti ni prišla nepričakovano. Portugalska je denimo beleži krčenje obsega BDP že več četrtletij zapored: med julijem in oktobrom se je denimo zmanjšal za 0,4 odstotka in bil za 1,7 odstotka nižji kot pred letom dni. Med 18 članicami EU, za katere ima Eurostat podatke, sta skrčenje gospodarstva v tretjem četrtletju zabeležila še Ciper (-0,7 odstotka) ter Nizozemska (-0,3 odstotka).

Z najvišjo rastjo na četrtletni ravni se lahko pohvali Romunija (+1,9 odstotka), za več kot odstotek pa se je obseg BDP v opazovanem obdobju povečal le še v Litvi in Latviji (po 1,3 odstotka). Estonija je v tretjem četrtletju zabeležila gospodarsko rast v višini 0,8 odstotka, Slovaška pa v višini 0,7 odstotka.

Nemški statistični urad je že zjutraj sporočil, da je Nemčija med julijem in septembrom zabeležila gospodarsko rast v višini 0,5 odstotka. Ta številka po podatkih Eurostata velja tudi za Veliko Britanijo in Madžarsko. Rast francoskega gospodarstva je v tretjem četrtletju znašala 0,4 odstotka, avstrijskega in finskega pa še desetinko odstotne točke manj.

Stagnacijo gospodarstva v primerjavi s četrtletjem prej so v tretjem letošnjem trimesečju zabeležile štiri članice EU: Belgija, Bolgarija, Češka in Španija. Na letni ravni se je obseg BDP v prejšnjem trimesečju najbolj skrčil v Grčiji (-5,2 odstotka), sledita že omenjena Portugalska ter Ciper (-0,6 odstotka).

Ostalih 16 članic je v preteklem četrtletju na letni ravni zabeležilo gospodarsko rast, pri čemer je bila v kar 12 državah višja od povprečja. Med njimi so najvišjo rast zabeležile Estonija (+7,9 odstotka), Litva (+7,2 odstotka), Latvija (+5,3 odstotka), Romunija (+4,5 odstotka) in Slovaška (3,2 odstotka).