Gospodarske napovedi niso dobre niti za Nemčijo in Francijo

Rast nemškega BDP se bo upočasnila na 0,9 odstotka, v Franciji v zadnjem četrtletju na 0,1 odstotka.

Objavljeno
09. november 2011 15.31
Posodobljeno
09. november 2011 15.31
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Berlin, Pariz - Rast nemškega bruto domačega proizvoda (BDP) se bo v letu 2012 upočasnila na 0,9 odstotka, za letos pa so izračunali tri odstotno rast, opozarja odbor ekonomskih svetovalcev nemški vladi. Tudi današnji podatki iz Francije niso prav vzpodbudni, saj naj bi se rast v zadnjem četrtletju upočasnila.

Nemški odbor ekonomskih strokovnjakov v svoji najnovejši napovedi ocenjuje, da bo za letos predvidena triodstotna gospodarska rast, vendar pa ne bo obdržala zagona iz leta 2010. Lani je namreč Nemčija zabeležila 3,7-odstotno rast, tuje agnecije povzema STA.

Nižja napoved je posledica šibkega globalnega gospodarskega okolja in začaranega kroga dolžniške in bančne krize, v katerega je ujeto območje evra. Ekonomisti za prihosnje leto napovedujeji zgolj enoodstotno rast gospodarstva.

Predpostavka, da bo kriza razrešena

Vendar pa ob tem predsednik odbora Wolfgang Franz opozarja, da so te napovedi narejene na predpostavki, da bo dolžniška kriza razrešena. Če bo prišlo do poglobitve te krize in bo težava omejena na območje evra, bo rast prihodnje leto le 0,4-odstotna, če pa bo prišlo do stagnacije svetovne trgovine, bo situacija še slabša.

Francoska centralna banka pa je danes v svojem mesečnem poročilu o poslovni klimi za oktober ocenila, da bo francosko gospodarstvo v letošnjem zadnjem četrtletju stagniralo. V tretjem četrtletju naj bi bila rast predvidoma 0,1-odstotna.

Francoska vlada je pred kratkim tudi v luči zaskrbljenosti zaradi izpostavljenosti francoskega gospodarstva dolžniški krizi v območju evra znižala napoved gospodarske rasti za leto 2012 z 1,75 odstotka na en odstotek.

Francoski premier Francois Fillon je sicer v ponedeljek predstavil paket novih ukrepov, s katerimi naj bi Francija do leta 2016 odpravila javnofinančni primanjkljaj. Ta nabor ukrepov na prihodkovni in odhodkovni ravni javnih financ naj bi imel do 2016 pozitivni fiskalni učinek v višini 65 milijard evrov, Francija pa naj bi s tem ohranila bonitetno oceno AAA.